fallback

Неопределеността преди срещата на лидерите на ЕС натисна индексите в Европа

Пазарите искат незабавен механизъм за справяне с кризата, а вероятно ще получат новини за дългосрочни проекти в еврозоната, коментира анализатор

20:06 | 28.06.12 г.

Акциите на банките определиха днешното негативно представяне на основните европейски индекси на фона на нарастващите опасения за разследване за манипулации с междубанковите лихвени проценти, а инвеститорите се терзаят дали срещата на високо равнище на лидерите на страните-членки на Европейския съюз ще даде резултати за преодоляване на дълговата криза, съобщи MarketWatch.

Общоевропейският индекс Europe 600 се понижи с 0,5% до 244,67 пункта, след като вчера бе регистрирал печалба от 1,4%. Акциите на банките потънаха рязко, след като бе съобщено, че британският министър на финансите Джордж Озбърн е потвърдил, че още 4 банки се разследват за манипулирането на нивото на междубанковия лихвен процент Libor.

Преди срещата в Брюксел пък германският канцлер Ангела Меркел многократно отхвърли варианта за емитирането на общи еврооблигации. Натискът върху европейските лидери за намирането на някакво краткосрочно решение за понижаване на разходите по италианския и испанския държавен дълго обаче нараства, докато доходността по ценните книжа на двете страни се повишава.

„Пазарите искат незабавен механизъм за справяне с кризата като вече предложения от Монти, при който европейските спасителни фондове могат да бъдат използвани за изкупуването на държавен дълг“, заяви Майк Ленхоф, главен стратег в Brewin Dolphin, визирайки италианския премиер Марио Монти.

„Налице е усещане, че ще има ограничен напредък за удържане на кризата. Като че ли европейските лидери ще се концентрират върху дългосрочните елементи за по-тясна финансова интеграция и надзор върху банките, но пазарите няма да прогнозират за 10 години напред и искат нещо веднага“, добави той.

В допълнение към неблагоприятните новини от Европейската комисия днес съобщиха, че индексът на икономическото доверие в еврозоната през юни е достигнал най-ниското си ниво от близо 3 години, понижавайки се до 89,9 пункта от 90,5 пункта през май.

В Германия DAX 30 загуби 1,3% до 6 149,91 пункта, след като стана ясно, че броят на безработните в страната е нараснал със 7 000 души през юни, макар нивото на безработица да се е запазило на ниво от 6,8%.

„Може би е време германците да преразгледат упорството си по отношение на спъването на ръста и настояването за мерки на строги икономии“, каза Ленхоф. „Изглежда, че то се връща към самата Германия“, смята той.

Акциите на Deutsche Bank понижиха стойността си с 4,6% до 27,00 евро, а тези на Commerzbank AG поевтиняха с 6% до 1,26 евро, след като бе обявено, че тя е реализирала 128,3 млн. акции от нова емисия сред институционални инвеститори, за да набере допълнителен капитал.

Британският индекс FTSE 100 отстъпи с 0,6% до 5 493,06 пункта, като акциите на HSBC Holdings PLC загубиха 2,6% от стойността си до 558,20 пенса, а тези на Royal Bank of Scotland Group PLC потънаха с 11,45% до 206,40 пенса. Двете кредитни институции са сред разследваните за манипулиране на Libor.

Пазарната капитализация на Reckitt Benckiser Group PLC намаля с 2,3% до 3 300 пенса за акция, след като Credit Suisse понижи рейтинга на ценните ѝ книжа.

Във Франция CAC 40 изтри 0,4% до 3 051,68 пункта, като акциите на BNP Paribas SA поевтиняха с 2,5% до 27,65 евро, а тези на Société Générale SA понижиха стойността си с 2,05% до 16,74 евро.

Италианският индекс FTSE MIB обаче се повиши с 0,7% до 13 391,30 пункта, след като емисии 5-годишни и 10-годишни държавни облигации набраха 5,4 млрд. евро на днешния аукцион и въпреки нарасналата доходност по тях. На вторичния пазар доходността по еталонните 10-годишни италиански държавни облигации се повиши само с 2 базисни пункта до 6,17%.

В Испания IBEX 35 спечели 0,8% до 6 721,70 пункта, след като правителството на страната одобри бюджета за 2012 г., който предвижда мерки на строги икономии на стойност 27 млрд. евро с цел понижаване на публичния дефицит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:30 | 23.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още