fallback

Италия продаде дълг за 9 млрд. евро при най-високата доходност за годината

В четвъртък предстои сериозен тест на доверието към страната, защото трябва да бъдат привлечени още 5,5 млрд. евро

15:02 | 27.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Италия пласира емисия шестмесечни облигации на обща стойност 9 млрд. евро, плащайки най-високата лихва за такъв инструмент от декември месец насам. Това показва, че натискът на пазарите върху страната се засилва в навечерието на ключовата среща на върха на ЕС, пише Ройтерс.

Достигнатата доходност по емисията е 2,96 на сто, след като едва преди месец шестмесечни облигации бяха пласирани при 2,1 на сто. Както и през май, презаписването на емисията бе 1,6 пъти.

Ситуацията за Италия става още по-сложна с оглед факта, че в четвъртък предстоят нови два аукциона – за петгодишни и десетгодишни облигации на обща стойност 5,5 млрд. евро.

Съмненията, че Италия ще се справи успешно с управлението на огромния си дълг, стават все по-големи. Към момента страната дължи 1,95 трлн. евро, което я прави четвъртата най-задлъжняла държава в света.

От началото на годината са привлечени 56% от заложените в годишния план за управление на дълга 445 млрд. евро. Преобладаващата част от тях се съсредоточава в ръцете на италианските банки, за които обаче става все по-трудно да поемат нови емисии, тъй като чуждестранните инвеститори започват да избягват дълговете на страната.

Това от своя страна сваля цената им и се отразява негативно на балансите на местните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:23 | 13.09.22 г.
fallback