fallback

Янис Стурнарас е новият гръцки министър на финансите

Професор в Атинския университет, познатият и като "Мистър Евро" икономист бе част от екипа, преговарял за членството на Гърция в еврозоната

17:12 | 26.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Янис Стурнарас. Снимка: Ройтерс

За министър на финансите в Гърция бе назначен Янис Стурнарас, съобщиха от пресслужбата на правителството на страната, цитирани от ИТАР-ТАСС.

„Премиерът Андонис Самарас взе решение да назначи на поста министър на финансите професора от Атинския университет и директор на Фонда за икономически и промишлени изследвания Янис Стурнарас“, се посочва в изявлението.

Вчера избраният на поста Василис Рапанос подаде оставка „по здравословни причини“. Той бе назначен в четвъртък, но още на следващия ден бе приет в болница в Атина, след като почувства стомашни болки, гадене и световъртеж.

Известен и като „Мистър Евро“, Стурнарас бе част от екипа, преговарял за членството на страната в еврозоната, като по онова време бе главен икономически съветник на тогавашния гръцки премиер Костас Симитис, посочва ВВС.

Той бе и министър на развитието във временното правителство, управлявало страната между парламентарните избори от 6 май и 17 юни.

„Стурнарас е сериозна, уважавана личност, която ще вдъхне известно доверие на пазарите. Той обаче става член на слабо правителство, в което мнозина старомодни, разточителни политици са заели ключовите постове“, заяви политическият анализатор Джон Лулис.

„Той ще трябва да води тежка битка срещу тях. Влиза в леговището на вълка и няма да успее да оцелее без стабилната подкрепа на министър-председателя“, добави Лулис.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:05 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още