fallback

Помощта за банките в Испания идва с условия за целия финансов сектор

Преговорите за конкретните ангажименти все още продължават, посочи икономическият министър на страната

15:22 | 26.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Помощта за испанските банки ще съдържа условия за целия финансов сектор, а не само за банките, получили държавна помощ, заяви министърът на икономиката Луис де Гиндос, цитиран от Франс прес.

В момента започват преговори по условията за финансовия сектор след предложената кредитна линия до 100 милиарда евро от партньорите на Испания от еврозоната, посочи министърът пред парламента.

Предложението ще съдържа "хоризонтални условия за целия финансов сектор, които ще имат за цел за укрепят и коригират съществуващите слабости", изтъкна той.

Банките, получаващи парична инжекция, ще трябва да представят план за преструктуриране, както вече беше съобщено, допълни Де Гиндос.

Освен това те ще трябва да бъдат принудени да отделят от балансите си активи, определени като проблемни, което означава да се създадат "лоши банки", уточни той.

В края на 2011 година испанските банки имаха смятани за проблемни активи, свързани с недвижими имоти (тъй като стойността им е несигурна), възлизащи на 184 милиарда евро или 60 на сто от кредитния им портфейл.

Испания вчера официално поиска помощ от еврозоната, за да рекапитализира банковия си сектор, много отслабен заради експозицията си към сектора на недвижимите имоти след спукването на балона през 2008 година.

Испанското правителство обяви в четвъртък, че банките в страната ще имат нужда от най-много 62 милиарда евро, основавайки се на два независими одита.

Тези одити позволяват да се прогнозира, че трите най-големи банки в страната - Santander, BBVA и CaixaBank - няма да имат нужда от вливане на допълнителен капитал, подчерта заместник-управителят на испанската централна банка Фернандо Рестой.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
fallback