fallback

Финансовата помощ за Кипър може да достигне 10 млрд. евро

Първоначално определените 6 млрд. за финансиране на страната и 2 млрд. за рекапитализиране на банковата система са оптимистичен вариант

12:28 | 26.06.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Кипър, който вчера се обърна за спасителна финансова помощ към държавите-членки на еврозоната, вероятно ще се нуждае от до 10 млрд. евро, заявиха източници, цитирани от Ройтерс.

„Точната сума все още не е определена. Тя трябваше да бъде 6 млрд. евро финансиране на страната и 2 млрд. евро за банките, но това е оптимистичният вариант – по-вероятно е да бъдат съответно 7 млрд. и 3 млрд., или общо до 10 млрд. евро“, заявява единият от източниците на агенцията. Другият също потвърди, че сумата вероятно ще бъде до 10 млрд. евро.

Кипър стана петата страна-членка на еврозоната, която се обръща за финансова помощ към останалите. Брутният вътрешен продукт на страната възлиза на 17,3 млрд. евро годишно, което означава, че спасителната помощ би била в размер на над половината от него.

Вчера Fitch стана последната от големите международни рейтингови агенции, която понижи рейтинга на страната до неинвестиционен статут.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още