fallback

Европейските акции спаднаха заради притесненията около Испания

Инвеститорите са предпазливи с акциите, като пазарът се движи главно от краткосрочни играчи и хедж фондове преди срещата на ЕС

19:12 | 25.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент се понижиха в първата сесия за седмицата, като според трейдъри осовната причина е безпокойството относно дълговите проблеми на Испания, предава Ройтерс.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 index се понижи с 1,5% до ниво от 987 пункта. Британският FTSE 100 отстъпи с 1,1% до 5 456 пункта, немският DAX спадна с 1,9% до 6 147 пункта, а френският CAC 40 загуби 2,1% до 3 027 пункта.

Според трейдър официалната молба за финансова помощ от Испания към ЕС е подчертала комбинацията от текущи лоши икономически новини. Информацията от Испания засегна най-много книжата на банките, които загубиха близо 3% от стойността си.

Инвеститорите останаха скептични, че срещата на върха на ЕС в четвъртък и петък може да доведе до съществени мерки за справяне с европейската дългова криза, която продължава вече три години.

„Европейските лидери чакаха толкова дълго, за да предприемат някакви действия, че ситуацията е почти извън контрол и се отразява по целия свят”, коментира Ион-Марк Валаху, фонд мениджър на Clairinvest в Женева.

Той смята, че много инвеститори са предпазливи в търговията с волатилните акции и че пазарът се движи главно от краткосрочни играчи и хедж фондове в навечерието на срещата на ЕС.

Отсъствието от срещата на гръцкия премиер и на финансовия министър на страната (и двамата поради здравословни проблеми), допълнително намалява очакванията от нея.

Говорител на германското правителство каза, че няма да бъдат вземани конкретни решения за Гърция, разбивайки надеждите на Атина, че ЕС може да облекчи условията по спасителната помощ за страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:41 | 31.08.22 г.
fallback