fallback

Гърция може да остане изолирана от пазарите до 2017 г.

Три от 20-те банки, участвали в проучването на Bloomberg, пък очакват да изминат 10 г. преди страната да успее да пласира дълг

19:37 | 25.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Може да се наложи Гърция да почака поне още 5 години преди отново да успее да съблазни инвеститорите с облигациите си, прогнозират водещи финансови институции, участвали в проучване на Bloomberg.

Новата администрация в Атина, както и слуховете, че европейските лидери са готови да разхлабят примката на бюджетните икономии около Гърция, не успяха да убедят първичните дилъри, че страната ще е в състояние да се върне на облигационните пазари преди края на втората спасителна програма през 2015 г.

Три от 20-те банки, участвали в проучването на Bloomberg, очакват да измине точно едно десетилетие преди пазарите да позволят на Гърция отново да продава облигации.

Според 10 от банките това ще е случи не преди 2017 г., а 5 прогнозират, че Гърция ще се върне на пазарите най-рано през 2015 г.

Средната прогноза на институциите, всички от които са първични дилъри на ДЦК, е този процес да отнеме поне 5 години.

„Предизвикателствата, пред които е изправена Гърция остават изключително сериозни“, казва Джейми Сиърл, стратег на Citigroup Inc. в Лондон. „Ще мине дълго време преди страната да може да се върне на пазара“.

За последен път Гърция продаде дългосрочни облигации през март 2010 г. малко преди премията, която инвеститорите търсеха, за да държат 10-годишни гръцки ДЦК, вместо еквивалентните германски облигации, да нарасне до 4,43 процентни пункта.

Това принуди страната, която междувременно трябваше спешно да плати 8,5 млрд. евро, да започне преговори за спасителен заем от Европейския съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международния валутен фонд (МВФ).

Днес спредът между гръцкия и германския дълг достигна 25,72 процентни пункта.

Въпреки проведените избори и успешно съставеното правителство, анализатори на Citigroup прогнозират, че през следващите 12 до 18 месеца страната ще напусне еврозоната.

“Гърция все още е неплатежоспособна и прогресът около фискалното преструктуриране и растежа е много малък“, казва Пиеро Джези, икономически директор на Barclays Capital в Лондон. 

„Инвеститорите искат да разберат какво в крайна сметка ще се случи с Гърция преди отново да приемат облигациите й. Една страна може продава, единствено ако за нейния дълг има търсене. В случая с Гърция това спокойно може да отнеме 5 години“.

Банките, участвали в проучването на Bloomberg са Bank of America Merrill Lynch, Bayerische Landesbank, BNP Paribas SA, Citigroup, Commerzbank AG, Credit Agricole SA, Danske Bank SA, Deutsche Bank AG, DZ Bank AG, HSBC Holdings Plc, ING Bank NV, Jefferies International, Landesbank Baden-Wuerttermberg, Lloyds TSB Bank Plc, Nomura International, Rabobank International, Royal Bank of Canada, Royal Bank of Scotland Group Plc, Barclays Plc и UniCredit SpA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още