fallback

Кризата в Европа удря по най-бедните в света

Парите, с които ЕС помага на най-слабите държави, са спаднали за пръв път от десетилетие

10:43 | 25.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Дълговата криза в Европа е довела до рязко орязване на помощите за най-бедните държави в света. Така за пръв път през последното десетилетие парите, предоставяни за развитие на бедните страни, намаляват. Това показват данни на неправителствената организация Data, цитирани от ВВС.

Като цяло помощта за развитие, предоставена от страните от Европейския съюз, се е свила с 1,5 на сто. Данните показват, че сред онези, които търпят последиците от икономическата криза, са и най-бедните в света.

Очаквано, като процентно намаление прз 2010/2011 година най-силно са свили парите за помощи Испания и Гърция. Именно те са сред най-засегнатите от дълговата криза страни в еврозоната.

За периода Испания е орязала парите за помощи с близо една трета, докато при Гърция свиването е 40%.

„С навлизането на мерките за икономии в Европа можем да видим ефекта, който те имат за животоспасяващите програми“, се казва в доклада на Data.

Докладът е публикуван като част от лобистката кампания, водена от различни организации, подрепящи бедните държави. Той е част от опитите в следващата бюджетна рамка на Европейския съюз да залегнат повече пари за развитие.

През последното десетилетие тенденцията беше именно такава и към бедните страни се насочваха все повече средства. Подкрепата на Европа е доста важна за слаборазвитите страни, тъй като на държавите от Стария континент се пада близо половината от отпусканата в международен план помощ.

Най-големите спонсори на бедните са Германия, която за 2010/2011 година е предоставила 14 млрд. долара (0,4% от БВП), Великобритания с 13,5 млрд. долара (0,55% от БВП) и Франция с 12 млрд. долара (0,42% от БВП).

Трите държави постепенно се движат към нивото от 0,7%, което е заложено от ООН като цел за подпомагане на бедните. Над тази граница в момента са само Холандия и някои от Скандинавските страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:29 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още