fallback

Сорос: Упорството на Германия може да бъде фатално за Европа

Ако страната не подкрепи създаването на банков съюз, ще трябва да поеме пълната финансова и политическа отговорност, смята милиардерът

09:52 | 25.06.12 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Джордж Сорос. Снимка: БТА

Съпротивата на Германия срещу изграждането на банков съюз в Европа и отпускането на нови мерки за насърчаване на растежа пречи на излизането от дълговата криза. Освен това тя може да превърне предстоящата тази седмица среща на лидерите на страните от Европейския съюз във фиаско, предупреждава милиардерът Джордж Сорос, цитиран от CNBC.

За момента канцлерът на Германия Ангела Меркел отхвърля всички предложения за помощ към Италия и Испания с оглед високите лихви, които двете страни трябва да плащат, за да обслужват дълговете си. Освен това тя не е съгласна и с идеята Европейската централна банка (ЕЦБ) да започне програма за изкупуване на дългове на страните от периферията на еврозоната.

Това поставя под въпрос стабилността на валутния съюз, пише Сорос в свой коментар за Financial Times.

“Позицията на Германия заплашва да превърне срещата, която предстои на 28 юни, във фиаско, което може да се окаже фатално. Причината е, че то ще остави останалата част от еврозоната без достатъчно силна предпазна стена, която да служи като опора срещу евентуалното излизане на Гърция от еврозоната“, обяснява Сорос.

„Дори и подобен фатален инцидент да бъде предотвратен, различията между страните-кредитори и получаващите заеми ще се изразят с нова сила и държавите от периферията няма да имат шанс да подобрят конкурентоспособността си, тъй като условията на игралното поле не са в тяхна полза“, смята инвеститорът.

В последно време Франция и Италия отправят призиви към Германия да действа решително по посока разрешаване на продължаващата вече две и половина години дългова криза. Това се случва на фона на достигнатата през миналата седмица рекордна доходност по десетгодишните испански облигации от над 7 на сто.

Според Меркел обаче предложенията за емитиране на общи облигации на страните от еврозоната са прибързани и недобре обмислени. Нейната позиция е, че не може да има подобна обща емисия преди да бъде изграден фискален съюз между отделните държави.

Позицията на Сорос е, че подобна стъпка е „нереалистична и ненужна“, тъй като политическият, фискален и банков съюз трябва да се изграждат „стъпка по стъпка“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още