fallback

Швейцарски банки: Действията на Moody's няма да се отразят на финансирането ни

Credit Suisse изтъква, че само две конкуренти банки са оценени по-високо от агенцията, а UBS посочва диверсифицирания си портфейл

15:52 | 22.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Швейцарските банки Credit Suisse и UBS AG обявиха, че понижаването на кредитните им рейтинги от международната рейтингова агенция Moody's няма да има съществено отражение върху ликвидността или финансирането им, съобщи MarketWatch.

“Credit Suisse остава една от най-добре оценяваните банки от Moody`s в своята група – само 2 банки са оценявани по-високо – и обявената от Moody's промяна в рейтинга няма да има никакво значимо отражение върху ликвидността на банката и планираното финансиране“, се посочва в съобщение на кредитната институция.

Рейтингът на втората по пазарна капитализация швейцарска банка бе понижен с 3 степени до А1 със стабилна перспектива при преразглеждането на рейтингите на 17 банки, опериращи на световните капиталови пазари, от страна на американската агенция. Той бе останал без промяна от 2007 г. насам, а основанията на Moody's за рейтинговото действие са експозицията на банката към операциите на капиталовите пазари.

„Доволни сме, че Moody's продължава да припознава Credit Suisse като една от най-високо оценяваните банки измежду най-близките ѝ конкуренти, позовавайки се на балансираното ни бизнес портфолио, силните ликвидни позиции, подобреното капиталово положение, както и на нашата ниска експозиция към периферните икономики в еврозоната“, заяви Дейвид Медърс, главен финансов директор в Credit Suisse.

Рейтингът на UBS AG пък бе понижен с 2 степени, а стабилната перспектива по него бе съхранена.

От банката обявиха, че са били разочаровани от решението, но че не очакват договореното финансиране да бъде засегнато от понижаването на рейтинга.

От банката подчертаха, че разполагат със силни капиталови позиции и цели над тези на конкурентите им, здрав баланс и ограничена експозиция към националните дългове на страдащите европейски икономики. "Ликвидните ни позиции остават силни, а финансирането ни е консервативно, като източниците са диверсифицирани по пазари, продукти и валути“, заяви говорителят на банката Серж Щайнер.

Късно вчера Moody's понижи кредитните рейтинги на 15 големи банки, обявявайки, че търговията им на пазарите ги излага на риск от значителни загуби.

Пониженията, които отразяват и опасенията на агенцията за ситуацията в Европа и експозициите на кредитните институции към американския пазар на жилища, могат да увеличат разходите им за заемане на средства и да ги принудят да увеличат допълнителните гаранции в подкрепа на търговската си дейност.

Анализатори заявиха, че не очакват прекалено голямо въздействие върху акциите на двете кредитни институции, тъй като пониженията бяха до голяма степен предвиждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:56 | 08.09.22 г.
fallback