fallback

Бизнес доверието в Германия достигна двугодишно дъно

Потребителското доверие в Италия пък се понижи до най-ниското си ниво от 1996 г. насам

15:22 | 22.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бизнес доверието в Германия през юни се понижи до най-ниските нива за последните 2 години, след като задълбочаващата се дългова криза помрачи икономическата перспектива пред страната, съобщава Bloomberg.

Ifo институт в Мюнхен обяви, че индексът на бизнес климата в страната, базиран на проучване сред 7000 германски мениджъри, се е понижил за втори пореден месец до 105,3 пункта от 106,9 пункта през май. Това е най-ниската стойност на този показател от март 2010 г. Икономисти участвали в проучване на Bloomberg прогнозираха спад до 105,6 пункта.

Въпреки че през първото тримесечие германската икономика нарасна с 0,5%, последните данни предполагат, че растежът в страната се забавя, тъй като мерките за бюджетни икономии в Европа понижават търсенето за германските стоки.

Износът, фабричните поръчки и индустриалното производство в Германия се понижиха през април, докато публикуваният вчера индекс на мениджърските поръчки разкрива, че за втори пореден месец производството в страната се свива с рекордно бърз за последните три години темп.

„Германската икономика определено се забавя и евентуален икономически спад през второто тримесечие изглежда напълно възможен“, казва Карстен Брзински, главен икономист на ING Group в Брюксел.

Въпреки че Германия изглежда по-стабилна от европейските си партньори, „дори най-стабилният кораб може да потъне, ако бъде застигнат от ураган“, коментира анализаторът.

В същото време повишаващите се заплати и безработицата, която е на най-ниските си нива от две десетилетия, подкрепят вътрешното потребление. От друга страна търсенето за германски стоки извън еврозоната подпомага износа.

На 8 юни Bundesbank повиши прогнозата си за германската икономика до ръст от 1% през 2012 г. от първоначално очакваните 0,6%.

„Германската икономика все още се справя добре“, казва Хайнрих Байър, икономист на Deutsche Postbank AG в Бон. „Ние имаме доста стабилен пазар на труда и това се отразява на потреблението. Кризата в еврозоната обаче не трябва да ескалира допълнително.“

„Повечето производители имат рестриктивни планове, що се отнася до наемането на нов персонал, за първи път от месеци“, казва президентът на Ifo Ханс-Вернер Зин. „Въпреки това те очакват да бъдат подкрепени от силния износ.“

Европейската комисия (ЕК) прогнозира, че през тази година икономиката на еврозоната ще се свие с 0,3%, като в рецесия ще се окажат най-малко 8 страни от валутния съюз.

„Германия навлезе във второто тримесечие с известна инерция, но задълбочаващата се дългова криза ще остави своя отпечатък върху растежа през третото тримесечие“, казва Андреас Шурле, икономист на Dekabank във Франкфурт. „При толкова много несигурност около съдбата на валутния съюз, компаниите се колебаят за инвестиционните си планове."

Междувременно на фона на нарастващата безработица през този месец потребителското доверие в Италия се понижи до рекордно ниски нива. Наложените от италианския премиер Марио Монти фискални икономии задълбочават четвъртата рецесия, която Италия преживява от 2001 г. насам.

Индексът на потребителското доверие се понижи до 85,3 пункта – най-ниското ниво от 1996 г., откогато се провежда подобно проучване – от 86,5 пункта през май, разкриват данни на националния статистически институт Istat в Рим. Икономистите, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха индексът да се понижи до 86 пункта.

„Данните говорят за чувствително влошаване на икономическата ситуация“, казва Джанфранко Полило, заместник финансов министър в Рим. „В светлината на свиващото се вътрешно потребление, евентуално ново повишаване на данък добавена стойност (ДДС) би било неразбираемо и дори грешно“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още