fallback

Андонис Самарас се закле като премиер на Гърция

Утре ще сформирам ново правителство, което да върне надеждата на хората, заяви новоизбраният премиер

18:36 | 20.06.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Самарас положи клетва на церемония в Атина. Снимка: Ройтерс

Андонис Самарас, лидерът на спечелилата парламентарните избори в Гърция дясноцентристка партия Нова Демокрация, се закле като премиер на страната, съобщава BBC.

Церемонията се проведе, малко след като Самарас се споразумя да сформира коалиционно правителство със социалистите от ПАСОК и умерената Демократична левица. 

Самарас положи клетва на церемония в Атина, като обеща новото правителство да направи всичко възможно, за да се справи с икономическата криза, която се разпространява в еврозоната.

„Утре ще сформирам ново правителство, което да върне надеждата на хората“, заяви Самарас. Повече детайли за състава на кабинета ще бъдат оповестени в сряда.

По-ранно днес лидерът на ПАСОК Евангелос Венизелос заяви, че трите партии в новата коалиция са „поели тежестта на отговорността за предоговаряне на спасителното споразумение за страната“.

Венизелос заяви, че на срещата на европейските финансови министри в Люксембург в четвъртък, Гърция ще бъде представена от вече бившия финансов министър Йоргос Заниас. 

Нова Демокрация спечели 129 места в 300-местния гръцки парламент. На второ място се класира СИРИЗА със 71 депутатски места и ПАСОК с 33 места. Демократичната левица има 17 места.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още