fallback

Най-сетне добри новини и за гръцките данъчни служби

През тази година работещите гърци се очаква да платят 5 пъти повече данъци от миналата

17:55 | 20.06.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Лидерът на спечелилата изборите дясноцентристка партия Нова Демокрация Андонис Самарас. Снимка: Ройтерс

Броят на гърците, изявили желание да платят данъците си, рязко се е повишил след проведените в неделя избори, съобщава CNBC.

През седмицата преди изборите средно дневно по около 49 хил. гърци са подавали документи пред данъчните служби. Те обаче никога не са достигали 50 хил., разкриват данни на данъчната администрация.

Въпреки това в понеделник 53 хил. гърци декларираха данъците си, докато във вторник това направиха близо 58 хил., или с 18% повече от предходната седмица.

От данъчната служба обясняват резултатите с изхода от проведените в неделя избори. Много гърци вярваха, че изборите ще бъдат спечелени от противопоставящата се на спасителния план крайно лява партия Сириза и че нейният лидер Алексис Ципрас ще удържи на обещанието си да отмени новите данъчни ставки.

Изборите обаче бяха спечелени от дясноцентристката Нова Демокрация и Андонис Самарас.

През тази година работещите гърци се очаква да платят 5 пъти повече данъци от миналата. Гръцката данъчна служба се надява да събере данъци за 5 млрд. евро, докато миналата година разчетите са предвиждали данъчни постъпления за едва 1 млрд. евро.

По предварителна оценка тази година данъци трябва да платят 5,5 млн. гърци, докато през 2011 г. това са направили 5,6 млн.

Драматичното увеличаване на данъчните приходи не се дължи единствено на по-високите данъци, но и на рязкото понижаване на границата, под която не се плащат данъци.

До миналата година гърците с годишни заплати под 12 хил. евро не плащаха данъци. В последствие тази граница беше понижена до 8 хил. евро, а сега е 5 хил. евро.

Съществува и допълнителен данък - солидарност, който варира между 1% и 4% в зависимост от доходите. Този данък се начислява преди всички останали.

В резултат на това най-високата данъчна ставка в страната достигна 55% от 45%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:11 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още