fallback

Ryanair се опитва повторно да придобие конкурент

Нискотарифната авиокомпания ще плати по 1,30 евро за акция на Lingus Aer

23:15 | 19.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ирландската авиокомпания Ryanair прави нов заход към закупуването на своя местен конкурент Aer Lingus. Ryanair ще плати 1,30 евро за акция на Lingus Aer, с което конкурентът ще бъде оценен на 694 млн. евро, съобщи във вторник най-големият европейски нискотарифен превозвач във вторник. В допълнение Ryanair трябва да се надява на разрешеие от органа за защита на конкуренцията.

Ryanair отдавна държи 29 на сто от Aer Lingus и през 2006 г. се опита безуспешно да придобие напълно конкурентите си. Проектът обаче бе спрян от ЕК. В последните месеци по-скоро изглеждаше сякаш Ryanair изоставя плановете си и ще продаде своя дял. Също така е известно, че правителството на Ирландия обмисля продажбата на своя 25%-ен дял в Aer Lingus. Ирландия засилва приватизацията като част споразумението за спасителния пакет от ЕС и МВФ.

Преди два месеца Irish Times писа, че JetBlue, партньор на Lufthansa, преговаря за дял в Aer Lingus. Американците били идеалният партньор за управление на Aer Lingus, тъй като двете компании имат подобна стратегия за ниски цена и не се конкурират по нито еди маршрут. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още