fallback

Френски сенатори предлагат създаването на обща рейтингова агенция за Европа

Това трябва да бъде частна нетърговска организация, която да използва европейски критерии и да избягва аспекти на дейността, характерни за англосаксонския свят

15:23 | 19.06.12 г. 3

Горната камара на френския парламент предложи в Европейския съюз да бъде създадена обща рейтингова агенция от световен мащаб, съобщи ИТАР-ТАСС.

В публикуван днес доклад на френския Сенат се посочва, че инициативата на депутатите е предизвикана от факта, че за последните няколко години действащите рейтингови организации на континента „неведнъж допускаха грешки в прогнозите за фалити на компании и за последиците от икономическите трусове в света“.

Сенаторите подчертават, че между рейтинговите агенции Standard & Poor's, Moody's и Fitch, които в момента са най-мощните играчи на пазара за оценка на финансовите рискове, продължава „изнурителна конкурентна бора“.

„Отчитайки мястото, което заемат тези институции в световната финансова система, крайно наложителна е проявата на голяма европейска рейтингова организация“, се посочва в доклада от 200 страници на специална комисия в горната камара на френския парламент, която от средата на март извършва анализ на дейността на рейтинговите агенции.

„Недопустимо е в света на рейтингите да не бъде чут гласът на най-голямата икономика“, пише още в него, като се има предвид икономиката на ЕС.

Освен това „европейските собственици на ценни книжа ще бъдат оценявани от агенция, която се придържа към същите принципи на работа като техните и по този начин ще могат да бъдат избегнати аспекти на дейността, характерни за англосаксонските институции“, твърдят авторите на документа.

Същевременно комисията е отхвърлила идеята за създаването на европейска държавна рейтингова агенция.

Сенаторите обясняват, че при тази форма на собственост инвеститорите извън континента биха се отнесли с недоверие към подобна организация и тя би могла да не получи одобрението на американските финансови власти, без което за световен статут може само да се мечтае. Поради тази причина депутатите предлагат да бъде създадена частна рейтингова нетърговска организация.

Те оценяват проекта на стойност 300 млн. евро, като потенциални инвеститори вече са готови да отпуснат 130 млн. евро.

В доклада се посочва, че подобна компания ще предприеме оценка на рейтинга на компаниите и държавите при отчитането на критерии като например нивото на обществена консолидация, показател за заетостта на населението, процент на образованите граждани и наличието на иновации в производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:09 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още