fallback

ЕС може да удвои срока за връщане на помощта, отпусната на Ирландия

Целта е страната да се върне към международните пазари на дългосрочни заеми, преди спасителните пакети от ЕС и МВФ да пресъхнат в края на 2013 г.

21:23 | 18.06.12 г. 4

Международните кредитори на Ирландия обмислят удвояване на сроковете за връщане на част от спасителната финансова помощ в размер на 85 млрд. евро до 30 години от настоящите 15, съобщи ирландската национална телевизия RTE, като се позова на източници от средите на кредиторите, предаде Ройтерс.

Целта е да бъдат облекчени усилията за връщане към международните пазари на дългосрочни заеми, преди спасителните пакети от страна на Европейския съюз и Международния валутен фонд да спрат да пристигат в края на 2013 г.

Удължаването на сроковете ще засегне само заемите от спасителните фондове на ЕС, но не и тези от МВФ, посочиха от телевизията.

Въпросът обаче все още не е бил дискутиран с ирландското правителство или лидерите на държавите-членки на ЕС, добавиха оттам.

В петък МВФ призова Европа да направи повече, за да помогне за връщането на Ирландия на облигационните пазари догодина, което предполага рекапитализиране на отслабения банков сектор на страната чрез външна помощ или поемане на дял в държавните банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:40 | 14.09.22 г.
fallback