fallback

Пазарите празнуват изборните резултати в Гърция

Радостта и оптимизмът обаче може да се задържат за кратко, защото проблемите не са решени, предупреждават анализатори

09:32 | 18.06.12 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Цените на рисковите активи тръгнаха нагоре по време на борсовата сесия в Азия. Като причина за това се посочват изборните резултати в Гърция, които дават възможност за формиране на правителство без участието на радикалната левица СИРИЗА, пише CNBC.

Основните борсови индекси в Япония, Южна Корея и Австралия напредват с между 1,5 и 2 на сто. Лекият суров петрол поскъпва с 0,9 на сто до 84,80 долара за барел, а брентът отскочи с 1,4 на сто до 99 долара за барел.

Седмицата започна силно и за еврото, което отвори при 1,2720 EUR/USD късно вчера, след като в петък търговията приключи при 1,2640 долара за евро.

На този етап обаче оптимизмът не изглежда твърде устойчив. Това се вижда от търговията с фючърси върху американските борсови индекси. Широкият бенчмарк S&P 500 се търгува с 0,5 на сто по-високо от петък.

„Макар новината да е добра от гледна точка на поемането на рискове, очаквам позитивната вълна да бъде доста краткотрайна с оглед неяснотите около спрения майски транш от спасителната помощ за Гърция. Всеки ръст на цените дава възможност за продажби“, смята Саймън Дерик, главен валутен стратег в Bank of New York Mellon.

Подобно мнение изказва и Пол Донован, заместник-главен икономист в UBS. Той смята, че нищо кой знае какво не се е променило след изборните резултати.

„Преговори за формиране на коалиция, след това преговори за промяна в условията по спасителните планове. Различните политически коментари ще окажат влияние върху пазара и аз очаквам високата степен на волатилност да се запази“, посчва Донован.

„Пазарният ръст ще избледнее след като стане ясно, че сме се върнали в нестабилната патова ситуация“, посочва Меган Грийн от RGE. “Навлязохме в период на цикъл от избори в Гърция, допълнителни мерки за ограничаване на разходите, социално недоволство и нови избори“, смята тя.

„Гърците са все по-притиснати от ограничителните мерки и биха подкрепили правителство, което има желание да обмисли алтернативни варианти за изход от кризата и дори излизане от еврозоната“, посочва Грийн. Подобно развитие би могло да има в началото на 2013 година, смята тя. Investor.bg ще награди с два билета за  фестивала Sofia Rocks (7-8 юли 2012 г.) двама от нашите читатели, които изпратят статия по темата Гърция на info@investor.bg. И така – очакваме вашите мнения за изборните резултати и дали Гърция ще успее да сформира правителство, което да спази поетите ангажименти. Отговорите ще събираме до 24 юни, а кои ще са щастливците с безплатни билети за Sofia Rocks ще разберете на 25 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:11 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още