fallback

Спекулации за намеса на централните банки подкрепиха европейските индекси

Цената на непосредственото излизане на Гърция от еврозоната би била твърде висока, както за гърците, така и за еврозоната, коментират анализатори

19:31 | 15.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Борсата за метали в Лондон. Снимка: Ройтерс

Европейските индекси се повишиха в петък, след като инвеститорите приветстваха новината, че централните банки са готови да подкрепят финансовите пазари, ако резултатът от гръцките избори в неделя доведе до нови сътресения и колапс на кредитирането, пише MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се повиши с 0,98% до 244 пункта и приключи седмицата с ръст от 0,5%.

Акциите на шведската верига магазини за облекла H&M Hennes & Mauritz AB се повишиха, след като продажбите на компанията за второто тримесечие изненадаха приятно анализаторите.

Европейските банки приключиха сесията на зелено поради оптимизма, че централните банки ще реагират, ако резултатът от гръцките парламентарни избори в неделя стане причина за сътресения или нова кредитна криза.

Късно в четвъртък агенция Ройтерс съобщи, цитирайки представители от Г-20, че централните банки са готови да предоставят допълнителна ликвидност в случай на сериозен пазарен трус.

Междувременно президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги заяви, че „Европейската система на централните банки ще продължи да осигурява ликвидност за платежоспособните банки в случай, че това се окаже необходимо“.

Гръцките избори в неделя се приемат като преломен момент в развитието на кризата, тъй като  евентуална победа на крайно лявата противопоставяща се на спасителното споразумение партия Сириза, може да доведе до изгонването на страната от еврозоната.

„Цената на непосредственото излизане на Гърция от еврозоната би била твърде висока, както за гърците, така и за еврозоната. Неконтролираното напускане на еврозоната би довело до банкова паника и колапс на гръцката банкова система“, изтъкват анализатори на  Barclays Research.

„За еврозоната последствията биха били непредсказуеми, тъй като реакцията до голяма степен ще бъде 'психологическа'“, допълват те.

В четвъртък след публикуването на данни от неофициално проучване на общественото мнение, според които подкрепящата спасителното споразумение десноцентристка партия Нова Демокрация е на път да спечели изборите, гръцкият Athens General Index се повиши с 10,1%. В петък индексът спечели 1,85% до 560 пункта.

Коен де Леус, стратег на KBC Securities посочва, че инвеститорите ще следят изборите отблизо и че ако Сириза спечели, ще станем свидетели на „кървава баня“. При подобно развитие най-силно ще бъдат засегнати цикличните акции, включително тези на енергийните компании, изтъква той.

„Ако Сириза спечели, пазарите първоначално ще се понижат с 5%“, прогнозира Леус. „Катастрофата обаче ще бъде избегната поради интервенцията на централните банки“.

Инвеститорите в Европа не обърнаха особено внимание на разочароващите макроикономически данни от САЩ. През юни производственият индекс Empire State се понижи рязко до 2,3 пункта от 17,1 пункта през май.

Британският FTSE 100 спечели 0,22% до 5479 пункта, подкрепен от доброто представяне на банките и енергийните компании. На зелена територия приключиха сесията Royal Bank of Scotland Group PLC, Lloyds Banking Group PLC, Barclays PLC, Royal Dutch Shell PLC и BP PLC.

Британските банки бяха подкрепени и от изявлението на британския финансов министър Джордж Озбърн, че Английската централна банка (АЦБ) ще активира програма за извънредно финансиране, която ще предостави неограничена краткосрочна ликвидност в лири. Той изтъкна също, че министерството ще осигури ниско лихвени заеми на банките, които увеличат финансирането за британските домакинства и компании.

Във Франция Société Générale SA спечели над 5%, докато CAC 40 се повиши с 1,82% до 3088 пункта.

Акциите на френската верига магазини Carrefour SA поскъпнаха, след като компанията обяви, че ще продаде участието си в гръцката верига Marinopoulos.

DAX 30 се повиши с 1,48% до 6229 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още