fallback

Испанските банки може да се нуждаят само от две трети от съгласуваната помощ

Одитът на Oliver Wyman и Roland Berger ще приключи в понеделник, за да осигури нужната информация на испанския премиер Рахой преди срещата на Г-20

17:55 | 14.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Одитът на испанските банки, който ще покаже какви средства са необходими за рекапитализирането им, трябва да бъде завършен в понеделник, заявиха два източника на Ройтерс, като според единия от тях сумата ще бъде около 60-70 млрд. евро.

Одитът на консултантските компании Oliver Wyman и Roland Berger трябваше да приключи до 21 юни, но срокът ще бъде изтеглен, тъй като испанският премиер Мариано Рахой иска да получи резултатите, преди да замине за срещата на Г-20 в мексиканския град Лос Кабос, която ще се проведе в начаото на следващата седмица, твърдят източниците.

Независимата оценка е ключово условие за финансовия пакет от 100 млрд. евро, съгласуван в събота, който трябва да подкрепи бедстващите банки, които до момента не успяват да убедят инвеститорите във възможностите на Испания да оздрави сектора и да постави публичните си финанси под контрол.

„Правителството ще получи от одиторите основните данни за нуждите на испанския финансов сектор в понеделник. Целта е да се отпътува за срещата на Г-20 с тази част от информацията“, подчерта единият от източниците.

Другият, който прогнозира общата необходима сума за сектора, добавя, че тя включва 19 млрд. евро за Bankia и около 20 млрд. евро за NovaGalicia и CatalunyaCaixa, като и трите банки вече получиха спасителна помощ от испанското правителство.

Oliver Wyman и Roland Berger извършват одита въз основата на сценарий за евентуален рязък икономически спад.

Доклад на Международния валутен фонд вече определи нуждите за рекапитализиране на испанския банков сектор на 37,1 млрд. евро, но препоръча и осигуряването на допълнителен финансов буфер.

На 21 юни министрите на финансите на страните от еврозоната ще проведат поредно заседание, а на следващия ден Рахой ще се срещне в Рим с лидерите на Италия, Германия и Франция. Европейските лидери искат да приключат споразумението за финансовата помощ за Испания до срещата си на високо равнище в Брюксел на 28 и 29 юни.

Съмненията за механизма и подробностите по обявения през миналия уикенд пакет и решението на международната рейтингова агенция Moody's да понижи кредитния рейтинг на Испания до само една степен над неинвестиционния статут натежаха върху националния дълг.

Тази сутрин доходността по базовите 10-годишни испански държавни облигации надхвърли 7%, а това ниво се смята от анализаторите за неустойчиво в дългосрочен план.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:47 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още