fallback

Кипър се нуждае от 1,8 милиарда евро за рекапитализиране на банковия си сектор

Страната обаче може да поиска до 4 млрд. евро, за да покрие финансовите си нужди за 2013 г.

20:28 | 13.06.12 г. 3

Кипър се нуждае от 1,8 милиарда евро за рекапитализирането на своите банки през следващите няколко седмици, но може да поиска и до 4 милиарда евро, ако това включва спасителни средства от Европейския съюз, заяви кипърският заместник-министър по европейските въпроси Андреас Мавроянис, цитиран от World Bulletin.

"Говорим за сума, които може да достигне 3 или 4 милиарда евро максимум", каза Мавроянис по време на посещение в Ирландия .

Той посочи, че все още не е взето решение за това как да бъде спасена силно пострадалата банкова система на страната, но заемът ще включва европейско участие.

По думите му Кипър може също да получи помощ от Русия и/или Китай и че тази помощ ще бъде комбинирана с европейски средства.

"Всичко е на масата", отбеляза министърът. "Може да бъде комбинация (от двустранна помощ и европейски пари)", добави той.

По-рано днес медии съобщиха, че Кипър е близо до нов заем от Русия. Целта на заема е да се покрият финансовите нужди на островната държава през 2013 г., които в момента се изчисляват на между 1,5 и 2,3 млрд. евро.

Най-вероятно средствата от руския заем ще отидат за оздравяване на държавните финанси, а тези от европейския механизъм за подкрепа ще бъдат насочени към банките, пише кипърският вестник вестник Fileleutheros.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още