fallback

Австрийски министър: И Италия може да се нуждае от спасителна помощ

Несъгласуваното изказване на Мария Фектер предизвика гневните реакции на Рим и Брюксел

16:57 | 12.06.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Мария Фектер не за първи път има неуместни коментари. Снимка: Архив Ройтерс

Австрийският министър на финансите Мария Фектер заяви, че Италия също може да има нужда от спасителна финансова помощ заради високите разходи за заемане на средства от пазарите, предизвиквайки яростна реакция от страна на италианския премиер Марио Монти, съобщи Ройтерс.

Оценката на Фектер за третата по големина икономика в еврозоната увеличи страховете на инвеститорите, че Европа е далеч от приключване на бъркотията, продължаваща 2 години и половина.

Спасителните фондове за еврозоната, които вече са напрегнати от подкрепата за Гърция, Португалия, Ирландия, а скоро – и на Испания, може да се окажат недостатъчни за помощ и на Италия, каза тя в телевизионно интервю.

„Италия трябва да действа за излизането от икономическата дилема на много висок дефицит и дълг, но, разбира се, предвид на високите лихви, които Италия плаща на пазара, за да се рефинансира, тя може и да има нужда от подкрепа“, посочи министърът.

По-късно днес тя потърси начин да смекчи казаното, обявявайки, че липсват признаци Италия да планира да подаде молба за помощ.

Според Монти забележките ѝ са „напълно неуместни“ за министър на финансите от страна-членка на Европейския съюз, а длъжностни лица от еврозоната изтъкнаха, че няма никаква полза от коментарите ѝ.

Сред тази какофония доходността по италианските и испанските държавни облигации продължи да нараства над 6-процентовата граница.

Дори при положение, че бюджетният дефицит и безработицата в Италия са по-ниски от тези в Испания, а италианските банки не са изложени на криза в сектора на недвижимите имоти, съмненията за способността на Рим да се измъкне от дълбоката рецесия държат настрана международните инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още