fallback

Фойерверките на европейските борси бяха потушени в края на деня

От радостта заради подпомагането на Испания на фондовите пазари не остана и помен

19:31 | 11.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Облекчението след искането за подпомагане на Испания предизвика само краткосрочна радост на финансовите пазари в понеделник. Много инвеститори останаха скептични за това дали обещаните от европейските партньори помощи на стойност до 100 млрд. евро ще са достатъчни за болните испански банки и за овладяването на дълговата криза, предава Ройтерс.

Водещият германски индекс Dax приключи сесията в късния следобед със слабо увеличение от 0,2 процента до 6141 пункта, след като предиобяд регистрира скок от 2,4% до 6288 пункта. MDAX загуби 0,2% до 10 103 пункта, а TecDax се сви с 0,8% до 740 пункта.

Във Великобритания FTSE 100 се сви с 0,05% до 5432,37 пункта, а в Париж CAC 40 приключи сесията също с малко понижение от 0,29% до 3 042,76 пункта.

Мадридската борса приключи със спад от 0,54 на сто на Ibex-35 до 5616,4 пункта, след като сутринта при откриването нарасна с над 5 на сто. Водещият индекс на Миланската фондова борса също се понижи - с 2,79 на сто - основно заради поевтиняването на акциите на банковите дружества. 

Курсовете по десетгодишните държавни облигации на Испания и Италия също се подхлъзна отново след кратък период от време за възстановяване, като в замяна се покачиха лихвите. Еврото ограничи печалбата си и следобед се разменяше едва за 1,2545 долара. В хода на търговията курсът временно се увеличи до 1,2668 долара.

Първоначално обаче фокусът на инвеститорите се премести на други места в Европа: Италия се бори отново за доверието на финансовите пазари.

В допълнение приближаващите избори в Гърция отново предизвикват нервност. В неделя в страната ще има нов опит за парламентарни избори, след като в началото на май партиите не успяха да съставят правителство. Вотът се разглежда като референдум за съдбата на Гърция в еврозоната и за бъдещето на международната програмата за оздравяване в размер на 130 млрд. евро.

Днес стана ясно, че гръцката икономика е продължила да се свива през първите 3 месеца на 2012 г., този път с 6,5% на годишна база на фона на болезненото понижаване на заплащането, увеличаването на данъците и рекордната безработица. 

Също в неделя във Франция ще се проведе вторият тур на парламентарните избори. 46 млн. французи ще решат дали избраният през май за президент представител на социалистите Франсоа Оланд ще разчита на мнозинство в Народното събрание за своите планове за растеж.

Здравният концерн Fresenius повиши годишните си прогнози за финансовите резултати предвид блестящите резултати на специализираната в инфузионната терапия дъщерна компания Kabi. В САЩ Kabi спечели заради проблемите с доставките на конкурентите си, поясни в понеделник Fresenius чрез прессъобщение. В резултат печалбата на компанията се очаква да се повиши с между 14 до 16%, вместо досега предвижданите 12 до 15%. Продажбите се очаква да нараснат между 12 и 14%, вместо предварително очакваните между 10 и 13%. Акциите скочиха с 1,3%.

Надеждата за бързо сливане с Porsche, без при това да се платят данъци за милиарди долари, даде тласък на акциите на Volkswagen. В материал на BusinessWeek се споменава, че VW и Porsche са намерили вариант за планираното сливане, при който няма да се искат данъци. Акциите на базирания във Волфсбург производител на автомобили са сред челните места на Dax с ръст от 1,3%. Книжата на Porsche поскъпнаха с 2,2 а сто до 41,30 евро.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още