fallback

Moody's: Излизането на Гърция от еврозоната застрашава съществуването на еврото

То ще засегне рейтингите на всички членки, особено на Кипър, Португалия, Ирландия, Италия и Испания, предупреждават от агенцията

17:05 | 09.06.12 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Рейтинговата агенция Moody's Investors Service обяви, че излизането на Гърция от еврозоната може да заплаши съществуването на валутния съюз, съобщава Ройтерс. 

В допълнение, развитието на ситуацията в испанския банков сектор, която може да изисква европейска спасителна помощ, има негативно отражение върху кредитните рейтинги.

„Ако Гърция изостави еврото, поставяйки под заплаха цялата еврозона, ние ще трябва да преразгледаме рейтингите на всички държави от региона, включително и на тези с топ ААА рейтинг”, се казва в изявление на компанията.

Излизането на Гърция ще засегне особено рейтингите на Кипър, Португалия, Ирландия, Италия и Испания, предупреждават от агенцията.

От Moody's отбелязват, че банковата криза в Испания е до голяма степен специфична за страната и не представлява сериозна заплаха за останалите членки на еврозоната.

”Ролята на ЕЦБ да осигурява временна ликвидност не можа да тушира напрежението на капиталовите пазари в средносрочен план, както и досега не е могла”, изтъкват от агенцията. „Временното облекчение, постигнато от ЕЦБ чрез дългосрочните нисколихвени кредити за банките, отшумя, докато заплахата пред достъпа на периферните страни от еврозоната до пазарите нараства”, се казва в доклада на Moody's.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:09 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още