fallback

Проблемите около Испания обезкуражиха европейските инвеститори

Пазарите искаха да видят някакви действия първо от ЕЦБ, а после от Бернанке, но очакваният им не бяха удовлетворени, коментира анализатор

19:27 | 08.06.12 г.

Снимка: Ройтерс

Европейските индекси приключиха петъчната сесия със загуби след понижаването на испанския кредитен рейтинг и разочароващи данни за германския износ, съобщава MarketWatch.

Stoxx Europe 600 се понижи с 0,3% до 242 пункта, но все пак успя да приключи седмицата с ръст от 2,4%.

„Тази седмица всичко се въртеше около надеждата. В надеждата обаче няма стратегия. Пазарите искаха да видят някакви действия първо от Европейската централна банка (ЕЦБ), а после от Бернанке (председателят на Федералния резерв), но очакваният им не бяха удовлетворени“, казва Стийн Якобсен, главен икономист на Saxo Bank.

Испания отново попадна във фокуса на инвеститорите, след като Fitch Ratings понижи рейтинга на страната до BBB от А с негативна перспектива. Новият рейтинг на Мадрид е с едва две степени над неинвестиционня „junk” статус.

Въпреки това испанските индекси се възстановиха, след като Ройтерс съобщи, че страната може да се обърне към Европейския съюз (ЕС) за помощ за рекапитализирането на банките си още в събота. Агенцията цитира неназовани източници от Берлин и Брюксел.

Испанският заместник министър Сорая Санз де Сантамария обаче заяви, че страната му няма планове да вземе решение по въпроса преди да станат известни заключенията на няколко доклада за банковия й сектор. Докладът на Международния валутен фонд (МВФ) за състоянието на испанските банки се очаква в понеделник.

Испанският  IBEX 35 се повиши с 1,77% до 6552 пункта.

„Мисля че Испания е в отчайващо положение. Това което Мадрид трябва да направи е да реши как икономиката на страната да остане конкурентоспособна. Те трябва да приватизират много компании и в същото време да рекапитализират банковата си система“, казва Якобсен.

„Испания трябва да се държи приятелски с бизнеса и да се фокусира върху създаването на нови работни места“, допълва той.

В Германия сериозни загуби понесоха Commerzbank AG и Deutsche Bank AG. DAX 30 във Франкфурт се понижи с 0,22% до 6131 пункта.

Публикувани днес данни разкриха, че през април германският износ се е понижил с 1,7% на месечна база, отбелязвайки първи спад от началото на годината.

Германският износ за еврозоната се е свил с 3,6% на годишна база. Вносът в Германия е намалял с 4,8% на месечна база.

CAC 40 в Париж приключи сесията със загуби от 0,63% до 3052 пункта. Société Générale SA се раздели с над 1%, BNP Paribas SA с близо 2%, докато Credit Agricole SA изгуби 0,1%.

Британските банки също бяха засегнати. Загуби понесоха HSBC Holdings PLC и Royal Bank of Scotland Group PLC.

FTSE 100 изгуби 0,23% до 5435 пункта. Разпродажбите засегнаха и компаниите от енергийния сектор на фона на понижаващите се цени на суровините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:16 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още