fallback

Меркел: ЕС е готов да действа за стабилизиране на положението в еврозоната

Вече създадохме инструменти за подкрепа на държавите от валутния съюз и Германия е готова да ги използва, подчерта канцлерът на страната

10:06 | 08.06.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Държавите от еврозоната са готови за необходимите действия за запазване на стабилността в региона, заяви германският канцлер Ангела Меркел след новината за понижаването на дългосрочния кредитен рейтинг на Испания с 3 степени от международната рейтингова агенция Fitch, съобщи Ройтерс.

„Германия, подобно на останалите страни от еврозоната, е готова да направи всичко необходимо. Много е важно да се подчертае, че вече създадохме инструменти за подкрепа на държавите от валутния съюз, и Германия е готова да ги използва“, добави Меркел, визирайки Европейския механизъм за стабилност, и Европейския инструмент за финансова стабилност.

Късно снощи Fitch понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Испания до ниво ВВВ от А, а краткосрочния – до F2 от F1, като запази негативната перспектива и по двата.

Преди това испанският премиер Мариано Рахой заявяваше, че правителството ще изчака резултата от одитните проверки на банковия сектор от служители на Международния валутен фонд и независими експерти и едва след това ще прецени каква помощ ще бъде необходима за рекапитализирането им.

Според източници на Ройтерс за тази цел може да потрябват 40 млрд. евро. Анализатори на Fitch обаче смятат, че сумата ще бъде 2 пъти по-голяма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още