fallback

Европейските акции затвориха на положителна територия

Намаляването на лихвите в Китай и силният испански аукцион подкрепиха пазарите, но изявлението на Бернанке пред Конгреса разочарова

19:23 | 07.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Акциите на Стария континент заличиха печалбите от сесията, но приключиха с повишения, след като председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке даде индикации, че предстоят допълнителни монетарни стимули от страна на централната банка, без обаче да е конкретен, предава Ройтерс.

Общоевропейският FTSEurofirst 300 index се повиши с 1% до ниво от 983,81 пункта – най-високото ниво на затваряне от 29 май насам. Британският FTSE 100 нарасна 1,2% до 5 448 пункта, немският DAX се покачи с 0,8% до 6 144 пункта, а френският CAC 40 прибави 0,4% до 3 071 пункта.

Подобрението в пазарното настроение се дължеше отчасти на намаляването на лихвените нива в Китай, както и на силния аукцион за ДЦК в Мадрид, но изявлението на Бернанке пред Конгреса донякъде разочарова, тъй като не даде яснота за евентуално ново вливане на ликвидност.

„В момента отдавама по-малко значение на фундаметалните данни, отколкото на изказванията на правителствата и централните банкери, а това което каза днес Бернанке вероятно не бе това, на което пазарите се надяваха”, коментира Филип Жизел, ръководител Анализи в BNP Paribas Fortis Global Markets.

Банковите акции, които загубиха над 20% от средата на март насам заради европейската дългова криза, продължиха положителната си серия, като индексът STOXX Europe 600 Banks на Bloomberg нарасна с 2%, въпреки оставащите рискове за сектора.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:11 | 10.09.22 г.
fallback