fallback

Меркел охлади очакванията за срещата на ЕС в края на месеца

Не вярвам, че окончателно решение ще се вземе на само една среща на върха, сподели германският канцлер

10:27 | 07.06.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Германският канцлер Ангела Меркел попари очакванията, че по време на европейската среща в края на месеца ще бъде подготвен генерален план за бъдещето на Европа, предаде CNBC.

Меркел обаче посочи, че ще се обсъжда по-засилената интеграция на европейските държави.

„Не вярвам, че окончателно решение ще се вземе на само една среща на върха на Европейския съюз“, коментира тя в интервю за ARD.

„Това, което правим от известно време и за което със сигурност в края на юни ще бъде представен работен план, е свързано с необходимостта от повече Европа“, допълни Ангела Меркел.

Европейските лидери ще посветят следващата среща в Брюксел на обсъжданията за по-тясна интеграция и централизиране на органите на властта, които да управляват финансите на еврозоната.

Пазарите все повече притискат европейските политици с очакването, че на срещата ще се постигне повече от споразумение за общия път, който трябва да извървят държавите от Европейския съюз.

Германският канцлер посочи, че не става въпрос само за изграждането на устойчив валутен съюз, но и за създаването на фискален и политически блок с обща бюджетна политика.

„Това означава, че в бъдеще ние трябва стъпка по стъпка да делегираме компетенции на Европа, както и възможности за контрол“, коментира тя.

Според Ангела Меркел по-тясната интеграция в някои части на Европа ще доведе до икономически растеж „на две скорости“.

„В отделни региони вече има различия, а държавите в един валутен съюз трябва да са в тясно сътрудничество. Трябва да бъдем отворени и да може всеки да участва, но някои от страните не искат да бъдат с нас“, допълни тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още