fallback

ЕЦБ запази основната лихва на ниво от 1%

По този начин институцията увеличава натиска върху политиците да намерят решение за дълговата криза в региона, пише Financial Times

15:54 | 06.06.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че банката не може „да запълни вакума“, създаден от политическото бездействие. Снимка: Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) запази основния лихвен процент в еврозоната без промяна на ниво от 1%, въпреки влошаващата се перспектива за икономиката, съобщава Financial Times.

По този начин институцията увеличава натиска върху политиците да намерят решение за дълговата криза в региона.

Решението на 22-членния управителен съвет на базираната във Франкфурт централна банка беше очаквано, въпреки че някои икономисти прогнозираха понижаване на основния лихвен процент с четвърт процентен пункт.

Миналата седмица президентът на ЕЦБ Марио Драги предупреди, че банката не може „да запълни вакуума“ създаден от политическото бездействие.

До този момент ЕЦБ отказва да рестартира и програмата си за изкупуване на облигации, за да понижи цената за кредитирането на Испания.

Банката не предложи и неограничено 3-годишно нисколихвено финансиране за европейския банков сектор, както направи през декември и февруари. Тогава в системата бяха инжектирани повече от 1 трлн. евро.

Дори в дните на най-дълбоката рецесия през 2009 г. ЕЦБ не понижи основната си лихва под 1%.

Въпреки последните данни за спад на инфлационното напрежение и отслабване на икономическата активност, които можеха да оправдаят понижаването на лихвата, управителният съвет на ЕЦБ очевидно е решил да запази барута си сух поне за още един месец.

Вратата обаче остава отворена за по-агресивни действия след предстоящите по-късно този месец избори в Гърция и Франция, както и срещата на лидерите на Европейския съюз (ЕС) на 28 юни.

Досега ЕЦБ прогнозираше стабилизиране на икономическата активност в еврозоната на ниски нива. Очакванията на банката за постепенно икономическо възстановяване през годината са в противоречие с последните икономически данни.

Основание за намаляване на лихвата дават и признаците за чувствително понижаване на инфлацията, въпреки че нарастването на потребителските цени в еврозоната през май е с 2,4% на годишна база - над заложения от банката праг от 2%“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:10 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още