fallback

Гърция ще задели 250 млн. евро, за да предотврати крах на енергийния си пазар

Средствата ще бъдат отпуснати като кредит, за да не бъдат смятани за държавна помощ, което е незаконно според договорите в ЕС

10:52 | 06.06.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Гръцкото правителство реши да отпусне 250 млн. евро като спешен заем за оператора на енергийния пазар LAGHE, за да предотврати потенциален крах заради кризата с неплатените сметки, съобщи Dow Jones, цитирана от РИА Новости.

Участници на пазара вече не отхвърляха варианта с режим на тока заради сериозен дисбаланс в плащанията на пазара.

Така например държавният регулатор не разполагаше със средства, за да плаща задълженията си, а със същия проблем се сблъска държавната газова компания DEPA, която не успяваше да плати на доставчиците от чужбина заради задържането на плащания в самата Гърция.

По данни на американската агенция средствата ще бъдат използвани за погасяване на дълговете на оператора, натрупани заради щедрите субсидии в областта на възобновяемите енергийни източници, както и заради фалита през 2012 г. на две компании за доставки на енергия от алтернативни източници.

Решението за спешния заем е било взето от министъра на финансите Георгиос Заниас на среща с участници на пазара, а Европейската комисия е одобрила намеренията на гръцките власти, посочват от Dow Jones.

Средствата ще бъдат отпуснати като кредит, за да не бъдат смятани за държавна помощ, което е незаконно според договорите в Европейския съюз.

По данни на уебсайта capital.gr средствата в крайна сметка ще стигнат до DEPA, което ще ѝ позволи да плати сметки на стойност 67 млн. евро за доставка на газ, натрупани към чуждестранни доставчици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още