fallback

Меркел призова за единен европейски трудов пазар

Само така може да бъде победена липсата на специалисти и високата безработица, убеден е германският канцлер

22:14 | 05.06.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В някои страни от ЕС има остър недостиг на специалисти. Снимка: Ройтерс

Федералният канцлер Ангела Меркел призова за осъществяване на единен европейски трудов пазар. Предвид вече реализирания вътрешен пазар в Европа и свободното предоставяне на работна сила в съюза сега постепенно трябва да се премине към създаване на единен европейски трудов пазар, заяви във вторник вечерта Меркел след срещата си с ръководителите на синдикатите и представители на бизнеса в замъка Месеберг, близо до Берлин, предаде Ройтерс.

За съвместен цялостен пазар на труда говори и фактът, че в Германия например се търсят специалисти, докато в много други европейски страни преобладава висока безработица, пояснява Меркел.

За трети път канцлерът се среща с представители на синдикатите и икономиката, за да обсъдят заедно съвместни действия за засилване на Германия като добро място за правене на бизнес.

Председателят на единия от синдикатите – DGB, Михаел Зомер, се оплака, че в Германия все още има 1,5 млн. млади хора, които все още са без професионално образование. Меркел увери от своя страна, че в тази насока заедно трябва да се търсят начини за намаляване на тази тенденция.

„Една добра образователна система трябва да бъде централизирана, за да поддържат Германия готова за бъдещето“, заяви Меркел. Канцлерът заяви резерви по отношение на точковата система при допускането на имигриращи квалифицирани работници по модела на Северна Америка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още