fallback

Испания може да получи финансиране от спасителния фонд

Премиерът Мариано Рахой настоява за по-силен ангажимент към пострадалите от кризата страни

22:01 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Мариано Рахой. Снимка: Ройтерс

Все по-затъващата в дълговата спирала Испания би могла да получи своевременна спасителна финансова инжекция от страна на спасителния фонд на еврозоната. В момента се преценява дали EFSF може да предостави една предпазна кредитна линия за Испания, съобщава вестник Die Welt в изданието си за сряда, позовавайки се на няколко анонимни източници. Това било една опция, която се обсъжда. Испания би могла да поиска подобна мярка преди изборите в Гърция, както и преди представянето на доклада за състоянието на испанските банки. В такъв случай парите ще са налични и ще се ползват в случай на турбуленция.

Премиерът на Испания Мариано Рахой вече призова Европа да подкрепи по-силно срадащите от дългова криза страни от еврозоната, без обаче да назовава конкретно този вариант на възможна помощ. ЕС трябва да покаже ясно как ще действа в пакет и че еврото не е в опасност, заяви Рахой пред Сената в Мадрид.

"И той (ЕС) трябва да помогне на страните в беда", добавя той. В допълнение към фискален съюз с общ надзорен орган за финансов контрол ЕС се нуждае от банков съюз с общи облигации, така наречените еврооблигации, общ надзор и общо гарантиране на влоговете, заяви още Рахой.

Според някои източници испанският премиер настоява за пряка помощ за кредитните институции от страна на спасителните фондове за еврозоната с моралната подкрепа на Европейската комисия, но Германия се противопоставя на подобно искане.

Испанското правителство поддържа боледуващия заради спукването на жилищния и кредитния балон банков сектор на страната с милиарди долари, за да предотврати неговия срив. Досега Мадрид не е правил заявка за помощ от кризисния фонд EFSF, а се опитва да контролира кризата със собствени усилия. Заради липсата на средства, слабата икономика и високата степен на безработица обаче Испания се спряга за сигурен кандидат за европейска помощ.

Най-сериозният проблем пред Испания е снабдяването със свеж капитал от пазарите, признава Рахой. В момента Мадрид трябва да плаща рекордно високи лихви, за да заеме пари. Рисковите премии по испанските облигации също нараснаха до рекордни стойности. „Испания е в особено трудна ситуация“, пояснява още премиерът. За да се справи Мадрид с нея обаче били нужни реформи на европейско ниво.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:09 | 09.09.22 г.
fallback