fallback

Борсите в Европа затвориха разнопосочно

Водещият германски индекс Dax остана под психологическата граница от 6000 пункта

19:35 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Dax приключи днешната сесия с 0,2% спад до 5969 пункта. Снимка: Ройтерс

Въпреки оптимистичното начало на сесията водещият германски борсов индекс Dax остана отново под психологическата граница от 6000 пункта. Dax приключи днешната сесия с 0,2% спад до 5969 пункта. Във Франция CAC40 се повиши с 1,7% до 2 986,10 пункта, a Лондонската борса днес бе затворена.

Докато в началото на сесията търговията бе подкрепена от положителни сигнали отвъд Океана и сигнали за надежда за предстоящата конференция на Г-7, изявленията на испанския министър на финансите отново усилиха опасенията за страната. Той за първи път призна трудностите при набирането на свежи средства от финансовите пазари. "Вратата към пазарите в момента не е отворена за нас", каза Кристобал Монторо пред радио Onda Cero.

Той призова настоятелно европейските институции към действие. „Бъдещето на еврото е заложено“. Следващият тест за Испания ще е в четвъртък, когато страната ще трябва да издаде нови облигации. Министърът даде доста негативни сигнали за пазарните участници, като заради тях еврото заличи голяма част от спечеленото вчера. Той посочи, че на този етап е „технически невъзможно“ Испания да бъде спасена, без обаче да дава повече подробности по този въпрос.

Освен това на пазара натежаха и отрицателни икономически новини от еврозоната. Икономическото доверие в еврозоната през май е на най-слабото си ниво от близо три години асам. Инвеститорите са изключително нервни, заявиха анализатори. Защото в еврозоната показателите за развитие в секторите на услугите и търговията през май показват ясна низходяща тенденция. Съставният индекс на двата сектора падна до 46 пункта от 46,7 пункта през април. На 1-и юни Markit публикува оценка от 45,9 пункта. Стойности под 50 показват тенденция на намаляване – а това се случва за четвърти пореден месец.

Негативни новини дойдоха и от Германия. Поръчките в германската индустрия намаляха през април в най-висока степен от ноември 2011 г., след като поръчките от чужбина се понижиха, прибавяйки допълнителни признаци, че най-голямата икономика в еврозоната се насочва към забавяне. Поръчките, сезонно изгладени и коригирани с инфлацията, намаляха с 1,9%, което е доста под средните очаквания на анализаторите за спад от 1,0%. С основна заслуга за слабия резултат е спадът в поръчките от чужбина, показват данни на германското министерство на икономиката.

За ново покачване се погрижиха пък данните на Institute for Supply Management (ISM) в САЩ за сектора на услугите в страната. Индексът на ISM е нараснал повече от очакваното през май – до 53,7 пункта, след като през април беше на ниво от 53,5 пункта. Икономисти прогнозираха лек спад на индекса до 53,4 пункта.

Покачването на участието на VW до над 75% катапултира акциите на MAN. Книжата на производителя на камиони поведоха DAX с ръст от 9,6 на сто до 85,40 евро. Акциите на Volkswagen поскъпнаха с 0,6%. „В тази като цяло негативна среда много вложители се бяха настроили за спадащ курс на MAN и сега побързаха да купуват“, заяви търговец.

Акциите на Fresenius SE поскъпнаха с 0,8%. Според анализатор от Jefferies процесът по придобиване на Rhön-Klinikum AG е на добър път, заради което акциите на Fresenius бяха в списъка за препоръки.

В технологичния концерн Jenoptik предвид високото търсене нараства и оптимизмът за бизнеса през тази година. За цялата 2012 г. се очаква печалба преди данъци и такси (Ebit) в размер между 45 до 50 млн. евро, заяви компанията в понеделник. Досега очакванията бяха за печалба между 40 до 50 млн. евро. Акцията беше сред най-търсените и приключи с ръст от почти 8%.

Книжата на Eon пък бяха сред най-губещите, като загубиха 1,2% от стойността си. Преди това операторът заяви, че бивш служител е „сътворил нередности“ в счетоводните отчети. Тези аномалии при търговията с енергия ще докарат на най-големия немски доставчик на електричество и газ загуби за милиони евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:39 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още