fallback

Продажбите на дребно в България през април са останали стабилни

Продължава забавянето на годишния спад в продажбите до 0,3% за месеца, отчита Евростат

12:54 | 05.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Без изменение са останали продажбите на дребно в България през април спрямо март. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат.

През март обаче ръстът на продажбите на дребно у нас е бил по-силен, отколкото беше обявено предварително. Евростатистиката отчита, че продажбите на дребно са се увеличили с 4,6% през третия месец на годината, а не с 3,9%, както беше обявено по-рано.

Продължава и забавянето на годишния спад на продажбите на дребно в България. През април спрямо април 2011 г. е регистрирано намаление от 0,3%, докато през март спадът на продажбите на дребно беше 1,8%.

Данните на Евростат показват още, че през април спрямо март продажбите на дребно в еврозоната са намалели с 1%, а средно за всички държави-членки на Европейския съюз – с 1,1%.

На годишна база през април спадът на продажбите на дребно се ускорява до 2,5% в еврозоната и 1,9% за целия ЕС, след като през март беше отчетено понижение от съответно 0,2% за държавите от валутния блок и ръст от 0,9% във всички 27 страни от Еврообщността.

През април продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия в еврозоната са регистрирали месечен ръст от 0,3%, а в целия ЕС – спад от 0,1%. Продажбите в нехранителния сектор са паднали със съответно 1,4% и 1,2%.

Най-голямо месечно повишение на продажбите на дребно през април е отчетено в Румъния (0,8%) и Германия (0,6%), а най-голямо месечно понижение – в Австрия (-3,5%), Словения (-2,9%) и Финландия (-2,7%).

През април на годишна база продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия в еврозоната са намалели с 2,3%, а в ЕС – с 2,4%. Продажбите в нехранителния сектор са отбелязали годишен спад от съответно 2,1% и 0,7%.

Най-голям годишен ръст на продажбите на дребно през април е регистриран в Естония (8,5%), Латвия (7,8%) и Румъния (3,4%), а най-голям годишен спад – в Испания (-9,6%), Португалия (-9,3%) и Малта (-4,6%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 22.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още