fallback

Безработните в Испания през май са по-малко на месечна база, но повече на годишна

Испанското министерство на труда обяви, че през май броят на подалите молби за помощи при безработица се е понижил с 30 хил., или с 0,6% спрямо април

13:17 | 04.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Опашка от безработни пред бюро по труда в Мадрид. Снимка: Ройтерс

Броят на безработните в Испания е намалял за втори пореден месец през май до 4,71 млн., съобщава BBC. 

Испанското министерство на труда обяви, че през май броят на подалите молби за помощи за безработни се е понижил с 30 хил., или 0,6% спрямо предходния месец. През март безработните в страната достигнаха 4,75 млн.

На годишна база през май броят на безработните е нараснал с 12,5%, или с 524 хил. При 24,3% безработицата в Испания все още е най-високата в еврозоната, разкриват данни на европейския статистически институт.

„Намираме се във втората фаза на рецесията, която дори и да не е толкова брутална и дълбока като първата, имаше своя негативен ефект върху безработицата“, казва Енграсия Идалго, заместник министър на труда в Мадрид.

В опит да се справи с безработицата испанското правителство прилага редица реформи за либерализиране на трудовия пазар в страната. Сред тях са съкращаването на обезщетенията при освобождаване от работа и ограничаването на практиката за индексиране на заплатите. Тези мерки се оказаха крайно непопулярни сред служителите и профсъюзите.

Испанското правителство беше принудено да одобри бюджетни икономии за милиарди евро в опит да понижи дълговите си нива. Това обаче пречи на възстановяването на трудовия пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още