fallback

И Китай с план за излизане на Гърция от еврозоната

Министерства и ведомства трябва да предоставят конкретни анализи и мерки, пише Ройтерс

12:25 | 04.06.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Втората по големина икономика в света – Китай, се подготвя за излизане на Гърция от еврозоната, твърдят отлично информирани източници, цитирани от Ройтерс.

„Правителството е наредило на всяко министерство да анализира мерките, които ще вземе в случай на отпадане на Гърция от единния валутен съюз и възможно най-бързо да изготви собствени предложения“, заявява в понеделник запознат с плановете източник пред агенцията.

Освен това кабинетът е наредил и на други държавни ведомства, сред които централната банка, Националната комисия за развитие и реформи, както и банковият надзор, да изготвят извънредни планове за подобен вариант.

Според редица източници ще се вземат и мерки за запазване на стабилността на местната валута – юан. Възможен бил и засилен контрол за трансграничния трансфер на капитали. Освен това ще се разисква и стратегия за това как местната индустрия може да бъде засилена и защитена от възможните турболентности.

Преди две седмици китайският премиер Уън Дзябао заяви, че е време растежът на страната да се превърне в приоритет – коментар, който беше интерпретиран като призив за допълнителни мерки за стимулиране на икономиката. За нови икономически стимули се заговори, след като през април китайският износ се оказа по-слаб от очаквания, а индустриалното производство отбеляза най-скромният си ръст от 2009 г. Европейската дългова криза и бюджетните икономии се отразяват негативно на китайския износ.

Анализатор от китайска банка в Хонг Конг заяви, че китайските власти изискват от банките да правят кратки справки за световните финансови пазари всеки ден. Ю Юндин, влиятелен икономист и бивш съветник на централната банка, заяви в коментар, публикуван миналата седмица, че Китай трябва да се подготви за оттегляне на Гърция от единната валута и предложи конкретни стъпки, включително контрол върху капитала на парични инжекции на местните пазари за намаляване на волатилността.

Гуверньорът на централната банка на Китай заяви в коментар, публикуван в понеделник, че страната ще продължи да инвестира в облигации на еврозоната и други активи и призова съюза на единната валута да ускори реформите, за да спре дълговата криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:34 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още