IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски банки отхвърлят схемата на ЕС за гарантиране на депозитите

Германия би се изложила на прекалено голям риск, което не е в интерес на потребителите в страната, твърдят от банковия ѝ сектор

21:50 | 01.06.12 г. 15
Германски банки отхвърлят схемата на ЕС за гарантиране на депозитите

Германски банки яростно отхвърлиха днес предложенията за създаване на обща схема в Европейския съюз за гарантиране на депозитите, съобщи MarketWatch.

Според кредитните институции предложението е несправедливо в настоящата икономическа обстановка, а европейските законодатели, вместо да разработват планове за съвместни схеми за гарантиране на депозитите, трябва да предотвратят отлива на капитали от икономически по-слабите страни.

В съобщението на банковия сектор в Германия се посочва, че предложението на Европейската комисия ще доведе до създаването на системи за гарантиране на влоговете, базирани на немските банки и спестовни каси, които ще бъдат използвани за спасяването на други европейски кредитни институции, изпаднали във финансови затруднения.

„Като се имат предвид икономическите данни, сериозни ползи за германският банков сектор от банките на други европейски държави са слабо вероятни“, обявиха банковите лобисти от групата BVR, която в момента представлява сектора.

Оттам добавят, че ситуацията в банковия сектор на определени държави означава Германия да се подложи на по-голям риск при влизане в действие на подобно колективно споразумение, а това не бе било в интерес на германските потребители.

Вместо създаването на обща схема за гарантиране на депозитите „би било по-благоприятно да се развие директивата за схемите за гарантиране на депозитите в ЕС и тя да бъде своевременно одобрена“, смятат от германския банков сектор.

Оттам твърдят, че посочената директива, която вече се обсъжда интензивно, ще гарантира, че са създадени еднакви стандарти за схеми за гарантиране на депозитите в цяла Европа и е предотвратено изтичането на капитал от по-слабите страни.

Изявлението от страна на германския банков сектор дойде само ден, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги призова политическите лидери в Европа да предложат бързо дългосрочно виждане за пътя на еврозоната, включително за „банков съюз“ за защита на вложителите и за предотвратяване на заплахата от фалирали банки за финансовата система като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още