IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германски банки отхвърлят схемата на ЕС за гарантиране на депозитите

Германия би се изложила на прекалено голям риск, което не е в интерес на потребителите в страната, твърдят от банковия ѝ сектор

21:50 | 01.06.12 г. 15
Германски банки отхвърлят схемата на ЕС за гарантиране на депозитите

Германски банки яростно отхвърлиха днес предложенията за създаване на обща схема в Европейския съюз за гарантиране на депозитите, съобщи MarketWatch.

Според кредитните институции предложението е несправедливо в настоящата икономическа обстановка, а европейските законодатели, вместо да разработват планове за съвместни схеми за гарантиране на депозитите, трябва да предотвратят отлива на капитали от икономически по-слабите страни.

В съобщението на банковия сектор в Германия се посочва, че предложението на Европейската комисия ще доведе до създаването на системи за гарантиране на влоговете, базирани на немските банки и спестовни каси, които ще бъдат използвани за спасяването на други европейски кредитни институции, изпаднали във финансови затруднения.

„Като се имат предвид икономическите данни, сериозни ползи за германският банков сектор от банките на други европейски държави са слабо вероятни“, обявиха банковите лобисти от групата BVR, която в момента представлява сектора.

Оттам добавят, че ситуацията в банковия сектор на определени държави означава Германия да се подложи на по-голям риск при влизане в действие на подобно колективно споразумение, а това не бе било в интерес на германските потребители.

Вместо създаването на обща схема за гарантиране на депозитите „би било по-благоприятно да се развие директивата за схемите за гарантиране на депозитите в ЕС и тя да бъде своевременно одобрена“, смятат от германския банков сектор.

Оттам твърдят, че посочената директива, която вече се обсъжда интензивно, ще гарантира, че са създадени еднакви стандарти за схеми за гарантиране на депозитите в цяла Европа и е предотвратено изтичането на капитал от по-слабите страни.

Изявлението от страна на германския банков сектор дойде само ден, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги призова политическите лидери в Европа да предложат бързо дългосрочно виждане за пътя на еврозоната, включително за „банков съюз“ за защита на вложителите и за предотвратяване на заплахата от фалирали банки за финансовата система като цяло.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 0
stat counter
преди 12 години
+1Ами то по време на кризи масите олевяват. После на новите правителства им идват шантави идеи за борба с дълговете, като национализация, девалвация. Това са все методи за насилствено прибиране на парите на населението след като нито то нито големите инвеститори не са склонни да заемат повече на държавата. Губещите най-вече в такава ситуация са средните и малките фирми и т.нар. средна класа. Междурадорните компании, както и най-заможните слоеве имат финансова култура и достъп до инструменти и консултанти за предотвратяване на загубите. В случая обаче, ако се прибегне до девалвиране на еврото, всички ще хапнат дървото - и спестителите в Германия, и Гърците с пачки под дюшека, а и тези които държат пачките в долари (лири, юани). Последните страни не биха позволили силно поскъпване на техните валути спрямо еврото и ще пуснат печатниците...Та така ако имате идеи за сигурни активи ще се радвам да ме оборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Абе ние с този борд към еврото направо сме за гроба ако еврото изпадне в хипер инфлация!! Откаде левове като неможем да печатаме?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Ironhorse
преди 12 години
Направо съм слисан от комунистичестият дух завладял форума на инвеститорите !!!Германия не желае повече да поема дълговете на мързеливия юг.Та то Севрна Италия се чуди от години какда се откачи от Южна, та тук сте се закахърили за Германия.Всеки трябва да си помогне сам, братската помощ винаги излиза скъпо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Не е точно така , една хипер инфлация трудно се преживява от тези които имат пари ден за ден , от тези на които доходите се осигуряват от държавата също..пенсионерите..Наистина с нея ще вземат парите на тези които не ги инвестират и се доверяват на банките да си държат парите в тях и банките да им ги инвестират..банките да работят за да печелят те.Поначало са се поставили в много съмнителна ситуация - друг да работи за да печелят те...не се случва подобно нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Очевидно немските банки предпочитат да ограбят вложителите си , важното е че немците са достатъчно заблудени да си мислят че Меркел им осигурява вечно благоденствие.Този Ципрас ще докара "видов" ден , за банковата система..нещо като Виденов и швабите предпочитат всички да са максимално неподготвени. Банановата система естественно ще блокира и фалира. Какво друго да очакваме освен мощна хиперинфлационна вълна , поне да имахме банани по дърветата за да има какво да ядем. Страшна буря се задава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 3
kane
преди 12 години
хъм.. явно германия така ще я кара и за напред както и преди... ще създава проблеми на човечеството и то пак ще трябва да се обедини и тури арийците на място/къде ли е това този път обаче/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 2
vankata89
преди 12 години
А кво ви пука да не би някои от вас случайно да има едни 100 000 спестени че да трепери :D дали ще има хипер инфлация. Повечето бълфари живеят ден за ден и нямат никакви спестявания тай че нас това не ни лови. А иначе ако имаш толкова пари и видеш че нещатаа отиват на зле винаги може да купиш земя имот тупо и безполезно злато все работи с които да избегнеш инфлацията :) ама колко българи ги имат тия пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
А Бернанке може и да поиграе Туист до изборите през ноември, но още по коледа ще започне с новите QE3, QE4, QE5... И по-вече време от пролетта на 2013 не може да си купи....тогава ще е часът на истината...и пак казвам дано да съм лош пророк..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
точно това казвам, че Дойче Банк и Сосиете Дженерал са точно толкова кухи колкото беше и БНБ с "инструментите" на Тодор Вълчев през лятото на 1996 , когато фалираха 12 банки за 6 месеца, депозитите разбира се дори и валутните бяха гарантирани и изплатени от Пощенска Банка в инфлационни леввчета след достатъчно дълги месеци на обезценка а после през лятото на 1997 знаете какво стана, въведоха паричния съвет и махнаха по 3 нули, та чак тогава хорицата разбраха че са ги ограбили. Страхувам се че този път това упражнение става в световен мащаб и нищо няма да е по-различно, колкото и да не им се вярва че в глобален мащаб това е невъзможно....напротив, пролетта на 2013 ще е същата като тази на 1997, дано да не съм прав, но все пак сме го преживяли вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Дойче банк и Сосиете дженерал са най *** банки в Европа , с най големи спекулативни загуби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още