fallback

За първи път 2-годишните германски ДЦК са с отрицателна доходност

Лихвите по 30-годишните облигации на федералната република паднаха под тези на еквивалентните японски ДЦК

16:04 | 01.06.12 г. 4

Доходността по 2-годишните германски ДЦК е отрицателна за първи път в историята, съобщава Financial Times.

В същото време лихвите по 30-годишните облигации на федералната република паднаха под тези на еквивалентните японски ДЦК.

Инвеститорите търсят убежище в най-сигурните европейски активи заради опасенията, че политиците са неспособни или не желаят да овладеят дълговата криза в региона.

Доходността по 10-годишните британски и холандски облигации се понижи под 1,5%, а тази на еквивалентните датски ДЦК – под 1%. В същото време цената за финансирането на страните от периферията на еврозоната нарасна отново.

През последните седмици печеливши се оказаха британските, германските и щатските ДЦК. Великобритания вече може да тегли 30-годишни заеми при лихва от под 3%. За 30-годишните германски ДЦК лихвата е чувствително под 2%.

„Кризата изглежда се влошава“, казва Марк Шофилд, стратег на Citigroup. „Бързо повишаващата се доходност в периферията и разширяващите се спредове спрямо страни като Германия могат да направят ситуацията необратима.“

„Има ли достатъчно германски ДЦК, които да посрещнат търсенето? Капиталовите потоци, изтичащи от периферията са твърде големи, а този пазар няма дълбочина“, коментира  Дивиан Шах, глобален стратег на IFR Markets.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 09.09.22 г.
fallback