fallback

Ирландия каза "да" на европейския фискален пакт

Окончателните резултати от преброяването на гласовете се очаква да бъдат обявени късно тази вечер

14:00 | 01.06.12 г.

Ирландия най-вероятно е приела европейския фискален пакт, съобщи ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крайтън, цитирана от Ройтерс.

Окончателното „да“ на Ирландия ще гарантира и достъпа на страната до спасително финансиране от постоянния фонд на еврозоната.

Крайтън посочи, че е „много, много уверена“, че ирландските граждани са подкрепили новия европейски договор, като се имат предвид предварителните резултати от преброяването на бюлетините.

Анонимни правителствени източници на агенцията са потвърдили, че около 60% от гласоподавателите, участвали в референдума, са подкрепили фискалния пакт.

Окончателните резултати ще бъдат обявени късно тази вечер, съобщава АП.

Това поне донякъде ще даде глътка въздух на еврозоната, която е раздирана от съмнения за бъдещето на Гърция в европейския валутен блок и стабилността на банките в Испания, посочва агенцията.

В референдума за европейския фискален пакт са участвали приблизително половината от ирландските гласоподаватели. Това означава, че своя глас са дали около 1,5 млн. души.

Ирландия е единствената европейска държава, която организира референдум, за да реши дали да подкрепи новия европейски договор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:07 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още