fallback

Европейските борси затвориха на червено

Изключение направи Парижката борса, която закри сесията със съвсем леко покачване от 0,05 на сто на CAC 40

19:49 | 31.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Основните индекси на повечето водещи европейски фондови борси се понижиха в края на днешната търговия, предаде Ройтерс.

Изключение направи Парижката борса, която закри сесията със съвсем леко покачване от 0,05 на сто на водещия индекс CAC 40, който остана над 3000 пункта на пазар, доминиран от опасенията за Испания и разочарован от най-новите данни за икономиката на САЩ.

Борсата във Франкфурт отчете понижение от 0,26 на сто до 6264 пункта след разочароващите данни за САЩ и на фона на безпокойството за Испания.

Акциите в Европа поевтиняха до нов 5-месечен минимум, отчитайки най-голямата си месечна загуба от август миналата година, заради страховете за еврозоната и признаците за отслабване на американската икономика, отбелязва Ройтерс.

Ръстът на американската икономика губи темпо по-бързо през първото тримесечие, отколкото се смяташе досега. Освен това първоначалните искове за обезщетения за безработица са се увеличили миналата седмица изненадващо много. Първоначалните молби за помощи за безработни в САЩ през миналата седмица са нараснали с 10 000 до сезонно изгладените 383 000.

Несигурността на инвеститорите за развитието на дълговата криза в Европа натовари силно борсите през май. "Sell in May - and go away" – борсовата мъдрост, която описва май като лош за инвестиции месец, е в сила и през тази година. През изминалите четири седмици Dax загуби около 8%, а това е най-слабият май от въвеждането на индекса през 1988 г.

Икономистите таят малки надежди за бързо икономическо възстановяване в Европа: „Икономическият спад в еврозоната се повиши отново през май", казва Крис Уилямсън от Markit. Анализаторите на международните финансови институции са понижили своите оценки за финансовото положение на компаниите в Европа с около десет процента, а за индустрията - с 15%. Дори германски компании като BASF, Siemens и Volkswagen трябва да очакват за 2012 г. спад на печалбата с повече от десет процента.

Съвсем различно е положението в САЩ: Финансовите експерти предричат за 500-те най-големи корпорации увеличение на печалбата от 23%. САЩ ще останат в обозримо бъдеще машина за печалба, смятат те.

Акциите на Deutsche Bank поскъпват с 0,4 на сто, докато акционерите участват в общото събрание във Франкфурт и се сбогуват с Йозеф Акерман. Напускащият директор настрои своя наследник към тежки времена.

Metro продължава вчерашния си ръст и акциите поскъпнаха с 1,3%. „Продажбата на закъсалите магазини във Великобритания събудиха надеждите, че Metro може да се сбогува и с други губещи бизнеси“, обясни трейдър.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:38 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Европа виж още