fallback

75% данък за богатите и излизане от НАТО иска СИРИЗА

Програмата на гръцката радикална левица включва още национализация на банки и пенсионни фондове и безплатно здравеопазване и образование

08:30 | 01.06.12 г. 191
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

"Поддръжниците на двупартийната коалиция (ПАСОК и Нова демокрация - бел. ред.) и техните съмишленици в ЕС и МВФ се опитват да изнудват гръцкия народ." 

Това са част от встъпителните думи в предизборната програма на гръцката крайно лява коалиция СИРИЗА, която изненада всички със силните резултати на изборите, които се проведоха в южната ни съседка по-рано през май. Мнозина очакват тя да спечели широка подкрепа и на предстоящите избори, насрочени за 17 юни. Публикувани от няколко международни издания, политическите и икономически мерки, залегнали в програмата на СИРИЗА от първите избори, провокираха бурни дебати. Днес, когато лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас се очаква да обяви актуализирани мерки в програмата на партията, предлагаме резюме на основните пунктове от платформата. Те дават добра представа за това за какви промени в Гърция може да бъдат създадени предпоставки, ако партията добие по-широко мнозинство в новия парламент. Вижте 10-те точки от програмата на СИРИЗА, според която, за да излезе Гърция от кризата, е необходима коренна промяна, завой на 180 градуса:

1. Да се отървем от хватката на дълга. Държавата прехвърля бремето на дълга върху народа. Това може и трябва да се промени. Това е класов дълг. Това са данъците, които не са си платили богатите, заграбените средства от народа и прекомерните разходи за армията.

Дългът не е гръцки феномен. Той е част от капиталистическата криза в европейски и глобален мащаб и ефект на неолибералната политика от последните двадесет години. Затова искаме: - Незабавен мораториум по обслужването на дълга. - Преговори за отмяна на голямата част от дълга до възстановяване на икономическия ръст, провизии за икономическо и социално развитие и защита на малките вложители. - Паневропейска регулация на държавните дългове на членовете на ЕС. - Радикална промяна в ролята на Европейската централна банка. - Забрана на спекулативните банкови продукти. - Паневропейски данъци върху богатството, финансовите транзакции и печалби.

2. Данъчно облагане на богатите.

Казват ни, че няма средства за такъв политически завой, какъвто е нужен. Това не е истина. В Гърция всички работещи произвеждат над 200 млрд. евро на година – средства, които попадат в ръцете на малцина. Затова е нужна радикална данъчна реформа, предвиждаща: - Облагане на хората със състояние от над 1 млн. евро и тези с високи доходи. - Повишаване на данъчното облагане до 75% за доходи от над 500 хил. евро годишно. - Премахване на данъчните облекчения за корабособственици, както и Гръцката православна църква. - Забрана на офшорните транзакции.

3. Щит за обществото от кризата. - Да не остане и единствен гражданин без гарантирана минимална заплата или социална помощ, медицинска застраховка, жилище и достъп до всички обществени услуги и съоръжения. - Защита и облекчение за задлъжнелите семейства.  - Понижение и контрол на цените, понижение на ДДС и премахване на ДДС върху стоките от първа необходимост.

4. Устойчиво развитие с производствено, социално и екологично възстановяване.

- Национализация и „социализация“ на банките и тяхната интеграция в единна обществена банкова система под контрола на народа и работниците, за да служат за благото и развитието на нацията. - Национализация на всички обществени предприятия със стратегическо значение, които бяха приватизирани. - Екологична трансформация на модела на развитие, по-конкретно в енергийния сектор, производство, туризъм и земеделие. - Развитие на научно-изследователската дейност и производствената специализация. - Държавата ни може да развива туризма и индустрията без да съсипва природата чрез изграждането на голф игрища и огромни хотели. 5. Сигурна заетост със справедливо заплащане и социално осигуряване. - Постоянното влошаване на условията за труд и унизителните нива на заплащане не привличат никакви инвестиции, развитие или заетост. - Така нареченият пазар на труда се превърна в джунгла, в която работодателят има абсолютна власт. - Отмяна на решението от февруари, чрез което минималната заплата се понижи с до 32% за някои граждани. - Създаване на стабилни механизми за контрол и защита на заетостта. - Гаранция на колективните трудови споразумения. - Систематична борба със съкращенията и дерегулацията на работните взаимоотношения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:13 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още