fallback

Чарлз Далара: Излизането на Гърция от еврозоната може да струва над 1 трлн. евро

ЕЦБ ще фалира, ако Гърция напусне еврозоната, твърди управляващият директор на Института за международни финанси

14:32 | 28.05.12 г. 7
Автор - снимка
Редактор

Цената на излизането на Гърция от еврозоната би била неуправляема и вероятно ще надхвърли 1 трлн. евро, каквато бе досегашната прогноза на Института за международни финанси (ИМФ), заяви управляващият директор на организацията Чарлз Далара.

Оценка на ИМФ от 18 февруари сочи, че при излизане от еврозоната задълженията на Гърция може да имат парализиращ ефект. „Трудно е да се очаква те да не надхвърлят 1 трилион евро“, се посочва в нейния доклад, останал само за вътрешна употреба.

Прогнозата на базирания във Вашингтон институт сега е „леко осъвременена“ и посочва „вероятно долната граница“, посочи Далара. "Онези, които си мислят, че Европа - а в по-широк аспект и световната икономика - са наистина готови за напускане на Гърция, би трябвало да помислят пак“, добави той.

Експозицията на Европейската централна банка към гръцкия дълг е над два пъти по-голяма от капитала на финансовата институция, подчерта управляващият директор на ИМФ. Поради тази причина той прогнозира, че банката няма да успее да осигури ликвидност и да стабилизира финансовия сектор в еврозоната.

„ЕЦБ ще фалира“, ако Гърция напусне еврозоната, твърди Далара. „Европа ще трябва най-напред да рекапитализира своята централна банка“, убеден е той.

Опасенията за кризата в Европа вече изтриха около 4 трлн. долара от стойността на акциите по целия свят, докато политиците продължават да спорят за начина, по който да бъде стабилизирана 17-членната еврозона и да бъде ограничено разпространението на кризата в региона.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой заяви в петък, че предварителното планиране за напускането на еврозоната от страна на Гърция „не е приоритет“, но икономистът в Morgan Stanley Илга Бартш смята, че шансовете за излизане на балканската държава от валутния съюз са 1:3.

Испания, Италия и вече спасяваните Ирландия и Португалия „остават доста уязвими за промените в пазарните настроения“, докато кризата на националните дългове в Европа продължава, подчертава управляващият директор на ИМФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още