fallback

Кристин Лагард по-загрижена за децата в Субсахарска Африка, отколкото за Гърция

Гърците трябва да си помогнат сами, МВФ няма да облекчи условията по спасителния пакет, посочи директорът на фонда в интервю за в. Guardian

09:03 | 26.05.12 г. 5

 

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард призова гърците да си плащат данъците и заяви, че е по-притеснена за тежкото положение на децата в Субсахарска Африка, отколкото за хората от тежко засегната от кризата Гърция, предаде ВВС.

В интервю за в. Guardian Лагард посочи, че е дошло “времето за равносметка за Гърция”.

“Що се отнася до Атина, аз непрекъснато мисля за всички тези хора в Гърция, които се опитват да избегнат плащането на данъци”, коментира Лагард в интервюто за британското издание.

“Мисля, че гърците трябва да си помогнат сами”, допълни директорът на фонда.

По думите на Лагард МВФ няма да облекчи условията по спасителния пакет за Гърия.

Гърция обеща да приложи строги мерки за икономии в замяна на спасително финансиране за няколко милиарда евро. Сделката обаче е под заплаха след неубедителните резултати от изборите през май.

На 17 юни в Гърция ще се проведат нови избори и съществуват опасения, че Атина може да избере да напусне еврозоната. Това би могло да доведе до масово изтегляне на спестяванията на гърците от банките, както и да засегне финансовите институции в други страни от еврозоната, предупреждават експерти.

Гърция е в рецесия вече пета година и не успява да изпълни условията, поставени й от международните кредитори в замяна на спасителната помощ, въпреки че вече бяха направени драстични съкращения на публичните разходи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:31 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още