fallback

Standard & Poor's понижи рейтингите на 5 испански банки

Сред тях обаче не са двете най-големи кредитни институции в страната

22:12 | 25.05.12 г.

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's понижи рейтингите на 5 испански банки, но сред тях не са двете най-големи кредитни институции в страната -  Santander и Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, съобщи Ройтерс.

Рейтингите на Banco Popular, Bankinter и Bankia са понижени до ВВ+ от ВВВ-, а тези на Banca Civica и Banco Financiero de Ahorros до ВВ от ВВ+. По този начин те вече са с неинвестиционен статут.

От агенцията посочиха като основание за действията си понижаването на кредитния рейтинг на Испания с 2 степени през миналия месец.

Преди седмица от международната рейтингова агенция Moody's понижиха рейтингите на 16 испански банки.

Действията на Standard & Poor's подчертават за пореден път рисковете за испанския финансов сектор. Испанските банки са залети от лоши кредити и се намират в сърцевината на дълговата криза в еврозоната, тъю като пазарите се опасяват, че евентуална помощ от страна на държавата за тях ще напрегне допълнително вече съсипаните публични финанси.

През първото тримесечие страната навлезе в рецесия, която се очаква да се задържи, тъй като правителството се опитва да свие бюджетния си дефицит с орязване на разходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още