fallback

Citi: Гърция ще напусне еврозоната, драхмата ще се обезцени с 60%

Изборите на 17 юни няма да доведат до сформирането на стабилно правителство, което да изпълни поетите ангажименти, коментира главният икономист на банката

16:59 | 24.05.12 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Уилям Буйтер, главен икономист на Citi. Снимка: Ройтерс

Гърция ще напусне еврозоната през следващата година, а новата валута на страната „веднага ще се обезцени с 60%“, изтъква Уилям Буйтер, главен икономист на Citi, цитиран от CNBC.

Гръцките политици нееднократно са подчертавали, че страната ще привърши наличните средства в края на юни, след което няма да може да извършва повече плащания по своя дълг, както и да изплаща заплати и пенсии.

Нови парламентарни избори в Гърция са насрочени за 17 юни.

Европейският съюз (ЕС), Европейската централна банка (ЕЦБ) и Международният валутен фонд (МВФ) изчакват резултатите от новия вот преди да отпуснат допълнително финансиране.

„Изборите на 17-и юни няма да доведат до сформирането на стабилно правителство, което да изпълни поетите ангажименти. Това ще доведе до замразяване на финансирането“, казва Буйтер.

Въпреки това анализаторите предупреждават, че фалитът на Гърция не означава незабавно изгонване на страната от еврозоната.

„Съществуват много прецеденти за фалити в рамките на валутни съюзни, така че напускането на Гърция не трябва да се приема като автоматично следствие“, се казва в доклад на UBS.

Според Citi обаче изгонването на страната от еврозоната е тясно свързано с ограничените валутни резерви на Атина, които могат да бъдат пресушени доста преди края на годината.

„Напускането на Гърция може да бъде предизвикано от необходимостта за печатане на пари, за да се покрият текущите разходи“, се казва в доклада на банката.

Citi допълва, че новата гръцка валута „незабавно ще се обезцени с 60% спрямо еврото и ще остане с между 50% и 60% по-евтина през следващите 5 години“.

На базата на този сценарий банка прогнозира, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ще се понижи с 10% през 2013 г.

Citi все пак очаква, че растежът в Гърция ще се възстанови до 4% - 5% през 2015 г. - 2016 г. поради възстановяването на конкурентоспособността и съживяването на износа и туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:19 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още