fallback

9 млрд. евро ще струва оздравяването на Bankia

Със 7,1 млрд. евро ще се покриват загуби от „токсични“ активи, а 1,9 млрд. евро ще са нужни за „капиталов буфер“

14:39 | 24.05.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

За оздравяването на затруднената испанска банка Bankia са необходими 9 млрд. евро (11,3 млрд. долара), които да гарантират платежоспособността ѝ, посочи днес испанският  министър на икономиката Луис де Гиндос, цитиран от DPA.

Bankia, четвъртата по големина банка в Испания, беше частично национализирана по-рано този месец.

Необходимите 9 млрд. евро включват натрупването на резерви  от 7,1 млрд. евро за покриване на загуби от "токсични" активи в сектора на недвижимите имоти и 1,9 млрд. евро за създаване на "капиталов буфер", уточни Де Гиндос.

Точната сума, която държавата ще инжектира в банката, ще бъде определена, след като Bankia представи план за оздравяване, посочи министърът. 

През 2010 година банката вече получи 4,5 млрд. евро от фонда за  преструктуриране на банките FROB. Тези кредити бяха трансформирани в облигации, за да може държавата да поеме дял от 45 на сто от финансовата институция. Испанските банки трябва да наберат общо 84 млрд. евро за осигуряване на рискове от кредити за недвижими имоти, припомня още DPA.

Преди няколко дни стана ясно, че испанското правителство е наело Goldman Sachs за независимия одит на Bankia. Американската финансова институция ще провери и собственика на Bankia BFA, като финалната оценка трябва да бъде готова до месец. 

Затруднените банки и задлъжнелите провинции са двата основни проблема на Испания. Инвеститори и анализатори смятат, че Мадрид трябва сериозно да се заеме с решаването им, за да избегне необходимостта от „спасяване в ирландски стил“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:37 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още