IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски лидери притискат Меркел за еврооблигациите

Германският канцлер заяви, че издаването на общи европейски облигации ще е в нарушение на договора за ЕС и няма да допринесе за съживяването на растежа

22:04 | 23.05.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Германският канцлер Ангела Меркел и френският и колега Франсоа Оланд. </em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и френският и колега Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Германия се противопоставя на натиска на някои европейски страни за издаването на общи еврооблидации, съобщава BBC.

Тази вечер в Брюксел започна неформалната среща на европейските лидерите, на която трябва да се договорят основните теми за предстоящата през юни официална среща.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че издаването на общи европейски облигации ще е в нарушение на договора за Европейския съюз (ЕС) и няма да допринесе за „съживяването на растежа“.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че би искал да бъде проведена дискусия по-въпроса, докато ирландският премиер Енда Кени подчерта, че идеята определено ще бъде обсъдена.

Срещата е фокусирана върху идеята за съживяването на икономическия растеж.

В сряда европейските индекси изгубиха над 2% поради опасенията, че може да се наложи Гърция да бъде изгонена от еврозоната.

Също днес се появи и първата официална информация, че страните от валутния съюз наистина се готвят за подобен сценарий.

Меркел заяви, че неформалните разговори няма да доведат до решения, но въпреки това ще повлияят насрочената за 23 юни формална среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Болен здрав носи. Много са хитри повечето държави от ЕС да се праснат на гърба на Германия и тя да ги носи.И Еврозоната да се разпадне Германия ще го преживее ама няма да и е леко ако се набута с общи облигации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Тази криза няма да свърши докато не се реформират дълговете , Меркел тегли и Германия и ЕЗ към пропастта. Единственната възможност е облигациите по дълговете да се заменят с облигации на ЕЦБ , в крайна сметка ЕЦБ точно купува тези дългове и за тях друг пазар няма. Просто честния вариант е те да се подменят с общи облигиции на банката и за тях вече ще има външен пазар на ниски лихви. Реалната ниска лихва , ще разтовари и рестартира икономиката. Проблема е в декапитализацията на немските банки , Меркел защитава тях. Няма ли ги високите лихви от облигациите по дълговете на свръхзадлъжнялите те ще изпаднат в критична ситуация и по отношение на печалбата си и няма да могат да се поддържат. Причината е че корпоративното кредитиране в което са затънали и ниско доходно и е източило средствата от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Момчета и момичета Меркел ЗНАЕ, че Германия НЕ МОЖЕ сама да гарантира тези общи бондове и ако направи грешка да влезе в схемата на ПРАСЕТАТА ще бъде повлечена към дъното.ФАРСЪТ обединена Европа скоро ще свърши ! Глупавите Германци разбраха, че на масата за покер ТЕ СА ТЕЗИ които ВСИЧКИ други искат да оберат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Дано... обаче взе да става доста горещо ... отказа и ще вдигне крайните екстремисти на крак...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
bertram
преди 12 години
Меркел ще клекне точно на тъпия популист Оланд и на задлъжнелите южняци....да бе да. Нали ако го направи реформите ще се отложат докато Европа няма от кой да взима пари назаем....после ще стане грозно. Бабата е корава и не мисля, че ще клекне на популисти и социалисти.Дано не бъркам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още