IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейски лидери притискат Меркел за еврооблигациите

Германският канцлер заяви, че издаването на общи европейски облигации ще е в нарушение на договора за ЕС и няма да допринесе за съживяването на растежа

22:04 | 23.05.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Германският канцлер Ангела Меркел и френският и колега Франсоа Оланд. </em><em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският канцлер Ангела Меркел и френският и колега Франсоа Оланд. Снимка: Ройтерс

Германия се противопоставя на натиска на някои европейски страни за издаването на общи еврооблидации, съобщава BBC.

Тази вечер в Брюксел започна неформалната среща на европейските лидерите, на която трябва да се договорят основните теми за предстоящата през юни официална среща.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че издаването на общи европейски облигации ще е в нарушение на договора за Европейския съюз (ЕС) и няма да допринесе за „съживяването на растежа“.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че би искал да бъде проведена дискусия по-въпроса, докато ирландският премиер Енда Кени подчерта, че идеята определено ще бъде обсъдена.

Срещата е фокусирана върху идеята за съживяването на икономическия растеж.

В сряда европейските индекси изгубиха над 2% поради опасенията, че може да се наложи Гърция да бъде изгонена от еврозоната.

Също днес се появи и първата официална информация, че страните от валутния съюз наистина се готвят за подобен сценарий.

Меркел заяви, че неформалните разговори няма да доведат до решения, но въпреки това ще повлияят насрочената за 23 юни формална среща.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 0
Stefan1
преди 12 години
Немците не са толкова *** и вече им писна Германия да бъде единствения спасителен остров в Европа затова и затова сега пуснаха 2-годишни бондове за 5 млрд евро с 0% лихва... нямат никаква изгода в момента да плащат лихва по техните хартийки...и нормално, даже е учудващо че чак сега го правят. От няколко месеца вече много инвеститори са в паника и са склонни да си държат парите там само за да са сигурни, че няма да изгорят.Мое мнение - нищо няма да се промени докато пазарите не са пред колапс (както миналата година) и тогава ще почнат веселите идеи за спасяване в последната минути, които ще отложат неизбежния срив с няколко месеца...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 1
unicornblade
преди 12 години
Целата работа е в това кой как управлява на върха.Ако обърна внимание поради големия дял на съкратени с ниски заплати, миналата година скочи средната заплата с над 5 % и искаха да ни санкционират.Сещаш ли се кога ще ги стигнем? Никога, понеже политиката е да не ги стигнем.А това дали гърците работят, или работата я вършат имигрантите какво значение има. БВП им е 8 в ЕС, значи все някой прави нещо.Отлоних се, но като цяло искам да кажа, че трябва да има реформи и за тях трябва да се водят политически преговори, а икономиката е по-добре да не я регламентират чрез политиката, защото има обективни закони, които им е трудно да предвидят и се получават аномалии, които са вредни. Обърнал ли си внимание, че 1 кг месо, струва колкото 2 кг зеленчуци?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
unicornblade
преди 12 години
Абсолютно съм съгласен че трябва да правят реформи. Но посоката трябва да бъде например намаляване на администрацията, а не на заплатите на работещите.И като цяло материята за производителността на труда е доста хлъзгава. Като цяло искат да ни обедят, че работим по-малко от гермаците и затова взимаме по-малко. Това обаче не е вярно. Погледни една касиерка в банка в България и в Германия. Едната 8 часа вкарвала ордери и вкарала 1000 бр по 1000 лева, другата 8 часа вкарвала ордери и вкарала 1000 бр по 10 000 евро. Производителността на едната била 20 пъти повече от на другата. Ти съгласен ли си?Просто едните произвеждат портокали и се конкурират с Южна Америка и Африка, което натиска цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Аз продължавам да съм скептик, най вече защото облигациите на една общност трябва да имат сериозно политическо покритие. И за мен общността трябва да има единно управление. Това с евро облигациите може да сработи в краткосрочен план, но ако не се направят сериозни реформи в изоставащите страни кат Гърция и Испания, облигациите ще влошат нещата дългосрочно. Германеца беше казал: "Ако омекнем сега, ще се загуби стимула за реформи". И е прав. Неможе да прилагате само математически схеми, трябва да са съобразени с необективната реалност. А реалността е, че или трябва да се работи повече, или да се получават по-малки заплати. Ето ви пример: все едно БГ да влезе в ЕЗ и за 5 години да стигнем Германците, благодарение на еврооблигациите. Това е несериозно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
unicornblade
преди 12 години
Да, решението е еврооблигациите, при това с така структурирани лихви за различните дтржави, които да подпомагат балансирането на изкривяването на икономиките, което е резултат от общата валута. Т.е. - високи за Германците, ниски за Гърците (тука виждам, как всички подскачате, ама това е положението в икономиката, не говоря в политиката, а това как ще се договоря да си намаляват дефицитите и провеждат реформите е друга тема).Има един анализ на ЦРУ за ефектите на глобализацията, как износът на работни места влияе и пр. и пр. и там беше казано, че глобализацията ще доведе до изравняване на жизнения стандарт в различните държави за 30 г. Видно е че нещо в ЕС не е както трябва, щом вече не говорим за изравняваме на стандарта, а за това, че цената на труда в южните държави била завишена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
unicornblade
преди 12 години
ЕС е вероятно най-успешният опит в полето на глобализацията. Ако се издъни би било голям провал за целия световен политико-икономически елит. Затова малко се съмнявам да стане. Голяма революция би било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
За това сигурно си прав. Както и за това, че ще има някъде недовлствие и аз лично се надявам да не се стигне до екстремизъм... както вече има позиви. Плахите движения на евробюрокрацията само засилват това ми опасение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Решението са точно общите облигации и Германия да бъде изгонена от ЕЗ.В случая с Гърция не става въпрос за изгонване , те гърците искат да избягат.Крайно време е европейските държави да се обединят и на Германия да и бъде отнето правото да решава тя.Месеци има до момента в който ще се разбунтуват , не може Германия да изкара 2 десетилетия с банкова система във фалит , банките и са търсили доходност навън защото в немската икономика я няма и съответно пострадаха. До кога ще го крият и ще се надяват по някакъв начин да се замаскира този фалит , нямам идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
supertrader
преди 12 години
Всичко е привидно , Германия е с нулева лихва по бондовете и това не означава че не е с банкова система във фалит още от срива на Лемън брадърс. Някой трябва да осигури на банките и високи лихви , Лемън ги няма но има Гърция , Испания , Португалия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Значи в интерес на евроинтеграцията е да си тарикат и да се качим всички на германската лодка, защото те са така добри да гребат напред неуморно. Това е то солидарността - половината държави да издържат другата половина. Ами аз нямам търпение да влезем в еврозоната, и да ни залеят и нас с пари, пък нека еврооблигациите ги плаща ЕЦБ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още