fallback

Bundesbank: Напускането на Гърция може да е „контролирано“

Евентуално чувствително разхлабване на сегашните условия по споразумението с Гърция ще отслаби стимулите за осъществяване на реформи

20:34 | 23.05.12 г. 8

Председателят на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Ефектът от изгонването на Гърция от еврозоната ще е чувствителен но „контролируем“, се посочва в изявление на германската централна банка, цитирано от Ройтерс.

В месечният си доклад германската централна банка обяви, че страните от еврозоната трябва да имат право на вето върху всякакви по нататъшни плащания от втория спасителен пакет за страната, възлизащ на 130 млрд. евро.

„Гърция заплашва да не приложи реформите и мерките за консолидация, за които се споразумяхме в замяна на спасителната програма“, се посочва в доклада на Bundesbank.

„Това поставя под въпрос нашата подкрепа. Гърция трябва да понесе последствията от подобен сценарий. Предизвикателствата пред еврозоната и Германия ще са значителни, но контролируеми при адекватно управление“.

Bundesbank предупреди Европа да не облекчава условията за Гърция.

„Евентуално чувствително разхлабване на сегашните условия ще засегне всички споразумения в еврозоната и ще отслаби стимулите за осъществяване на реформи“, се посочва в документа.

Гърция ще проведе нови избори на 17 юни. Партиите, противопоставящи се на мерките за бюджетни икономии отново се очаква да получат стабилна подкрепа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:48 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още