fallback

Несигурността около Гърция подплаши европейските инвеститори

Напускането на Гърция ще повлече Испания и Италия, а това би разклатило основите на валутния съюз, коментира анализатор

19:39 | 23.05.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Спекулациите за евентуалното изгонване на Гърция от еврозоната нанесох тежък удар на европейските пазари в сряда, съобщава MarketWatch.

Най-тежки загуби понесоха банките и енергийните компании.

Stoxx Europe 600 изгуби 2,14% до 240 пункта, заличавайки спечелените във вторник 1,9% - най-големият дневен ръст на индекса от 17 април.

Масивни разпродажби засегнаха азиатските пазари и Wall Street, след като бившият гръцки премиер Лукас Пападимос заяви, че страната му разработва план за евентуално напусне на еврозоната. Той предупреди, че подобна стъпка би струвала скъпо.

„Мисля че зад тези коментари се крие доста повече, отколкото личи на пръв поглед. Човекът е бил премиер и разбира играта“, казва Кристиан Теглунд Блаберг, главен икономист на FIH Erhvervsbank.

„Ако видни политици направят коментар като този, пазарите се изнервят изключително много. Гърция може да използва ситуацията в преговорите с Европейския съюз (ЕС)“, допълва той.

Опасенията са, че напускането на Гърция ще повлече Испания и Италия, а това би разклатило основите на валутния съюз, коментира Блаберг.

„Като се има предвид, че банките в Южна Европа са доста зле капитализирани ще е необходима масивна спасителна операция. Ако това се случи, ще се окажем изправени пред потенциална пост-Lehman ситуация“, допълва той.

В навечерието на неформалната среща на върха в Брюксел най-сериозно бяха засегнати банките и енергийните компании.

Общата експозиция на банките към Гърция възлиза на 1 трлн. евро и евентуалното изгонване на страната от еврозоната ще събуди опасения за изгонването и на други страни, посочва Стивън Поуп от Spotlight Ideas.

„Това ще предизвика банкова паника и освен ако Европейската централна банка (ЕЦБ) не предложи универсална гаранция за банковите депозити в цялата еврозона, банките могат да понесат огромни загуби“, допълва Поуп.

В Париж Credit Agricole SA се раздели с над 6%, Société Générale SA с над 4%, а BNP Paribas SA с над 3%. Френският CAC 40 изгуби 2,62% до 3003 пункта.

В Лондон FTSE 100 се понижи с 2,53% до 5266 пункта. Загуби понесоха HSBC, BP PLC и Royal Dutch Shell Group PLC.

Германският DAX 30 се раздели с 2,33% до 6286 пункта. Deutsche Bank AG също се оказа сред губещите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:32 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Европа виж още